Les mesures del govern volen amortir l'escalada de preus per la inflació
Les mesures del govern volen amortir l'escalada de preus per la inflació (iStock)

Rebaixar l'IVA d'alguns aliments, entre les mesures que el govern espanyol estudia aprovar avui

En l'últim Consell de Ministres de l'any, l'executiu de Pedro Sánchez té previst aprovar el tercer paquet d'ajudes anticrisi, que també podria incloure un xec de 300 euros per a la compra de productes imprescindibles

RedaccióActualitzat

Notícia actualitzada: Totes les mesures anticrisi de Sánchez: ajudes a aliments, lloguer, transport i energia

El govern espanyol està previst que aprovi aquest dimarts, coincidint amb l'últim Consell de Ministres de l'any, el tercer paquet d'ajudes per pal·liar els efectes en l'economia de la invasió russa a Ucraïna.

La principal novetat d'aquest tercer pla anticrisi, que entrarà en vigor l'1 de gener, és una rebaixa de l'IVA en els aliments de primera necessitat amb l'objectiu de frenar l'escalada de preus a causa de la inflació continuada.

Damunt de la taula hi ha diverses opcions. Una de les que té més números de tirar endavant modificaria la fiscalitat d'alguns productes com el peix, fixada ara al 10%, a la modalitat d'IVA superreduït del 4%, un tipus reservat a aliments bàsics com el pa, la farina, la llet o les fruites, verdures, hortalisses i llegums.


Debat pel xec de 300 euros al cistell de la compra

En aquest mateix àmbit, els dos socis de l'executiu espanyol, PSOE i Unides Podem, també negocien l'aprovació d'un xec de 300 euros per al cistell de la compra.

La líder de Podem, Ione Belarra, va anunciar la intenció del seu grup de discutir aquesta bonificació amb els socialistes per incloure-la en el tercer paquet anticrisi, adduint que beneficiaria uns vuit milions de ciutadans contribuint a alleugerar el sobrecost en les compres quotidianes de llars amb ingressos anuals no superiors a 42.000 euros.

Belarra, però, va dir que les negociacions no avançaven, com ha corroborat aquest dilluns Pablo Echenique. I és que, segons el portaveu d'Unides Podem al Congrés, el PSOE "es resisteix" a donar llum verda a aquest xec

Limitar lloguers i hipoteques

Unides Podem ha pressionat fins a l'últim moment perquè es limitin els preus del lloguer i de les hipoteques, i aquest mateix dimarts al matí s'ha sabut que Pedro Sánchez i Yolanda Díaz han pactat congelar durant 6 mesos el preu del lloguer en els contractes que es renovin.

La formació havia expressat la seva preocupació perquè els socialistes no havien respost les seves propostes en aquesta matèria, com són la congelació de les hipoteques variables o dels preus del lloguer quan aquest s'hagi de renovar, com es va fer durant la pandèmia.

 

IVA reduït a l'energia

Pel que fa a la bonificació en les taxes sobre l'energia, la gran incògnita és si l'executiu prorrogarà l'IVA reduït a la factura de la llum i el gas fins al 5%. Segons avança el Periodico, que ha tingut accés a un esborrany del pla, aquesta bonificació fiscal es mantindrà a la factura de la llum i del gas fins al 30 de juny. 

La rebaixa caduca aquest dissabte 31 de desembre.  En el cas de l'electricitat, l'IVA al 5% beneficia consumidors, empreses o particulars amb una potència contractada de fins a 10 quilowatts.

Del segon paquet de mesures, aprovat el juny, també cal veure si a partir del gener continuarà vigent la prohibició de la suspensió del subministrament d'energia elèctrica, gas i aigua, i la congelació del preu màxim de la bombona de butà en 19,55 euros.

Un altre dels ajuts que, ara per ara, ja s'aplica a la factura del gas és el que deriva del topall ibèric, pactat conjuntament amb Portugal a Brussel·les. L'anomenat "marge ibèric" ha permès a Espanya oferir preus més baixos pel gas que la resta de països de la Unió Europea.

 

Fi de les bonificacions generalitzades a la benzina

La bonificació tindrà els dies comptats és la dels 20 cèntims al litre de combustible de manera generalitzada. Segons El Periódico es mantindrà per a transportistes i pagesos. També hi hauria, segons el mateix mitjà una ajuda directa, per exemple, a taxistes.

La setmana passada, el secretari d'Estat d'Economia i Suport a l'Empresa, Gonzalo García Andrés, ja avançava que els ajuts en el preu dels combustibles es reformularien perquè repercutissin únicament als sectors més afectats, com el transport, l'agricultura o la pesca.

Un plantejament idèntic al que sosté la titular d'economia de l'executiu espanyol, Nadia Calviño. Tot i que el govern encara no s'ha definit, la mateixa Calviño ha reconegut que la mesura és controvertida pel seu impacte fiscal i perquè beneficia qui té cotxe, i no pas les classes més vulnerables.

La ministra reconeix que el descompte ha estat molt qüestionat perquè no incentiva l'estalvi en el consum dels carburants, fet que es contraposa a mesures més encarades a l'estalvi energètic, com la bonificació i la gratuïtat dels bitllets de Rodalies i de trens de mitjana distància per a viatgers freqüents.

Una bonificació que, a diferència d'altres mesures que caldrà veure si es mantenen passat el 31 de desembre, sí que recullen els comptes públics del 2023.

Mànega de benzina en una benzinera
Dispensador de benzina (Europa Press)


Ajudes que no inclouen els pressupostos

Els pressupostos de l'Estat per al 2023, aprovats el 24 de novembre passat, en principi, no contemplem cap partida relacionada amb bonificacions fiscals per amortir els efectes de la guerra a Ucraïna.

Malgrat tot, i tenint en compte la posada en marxa del tercer paquet de mesures anticrisi, sembla que l'executiu, i més en concret el Ministeri d'Hisenda, no tindrà més remei que destinar-hi diners públics.  

També pot ser que es prorroguin altres mesures incloses en el segon paquet impulsat pel govern a principis d'estiu. Seria el cas de l'increment transitori del 15% de l'ingrés mínim vital o l'ajuda directa de 200 euros per a assalariats, autònoms i aturats inscrits en les oficines d'ocupació que resideixin en llars amb una renda inferior als 14.000 euros.

Per altra banda, entre els ajuts que ja s'ha confirmat que es prorrogaran de cara al 2023, destaca el límit del 2% per a l'actualització de les rendes de lloguer i la pujada del 15% de les pensions no contributives.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaUnides PodemHabitatgePSOEPedro SánchezMoncloa
Anar al contingut