Reaccions internacionals: de "sentència desproporcionada" a "assumpte intern"
Cartell amb la imatge de Raül Romeva en una concentració a Barcelona (Reuters-Rafael Marchante)
Sentència Procés

Reaccions internacionals: de "sentència desproporcionada" a "assumpte intern"

Nicola Sturgeon i Ska Keller, entre els primers dirigents a reaccionar

Xavier DuranActualitzat

Una de les primeres reaccions ha estat la de la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, que en el seu compte de Twitter ha dit:

"Aquests polítics han estat empresonats per buscar que el poble de Catalunya pugués escollir pacíficament el seu futur. Qualsevol sistema polític que porta a un resultat terrible com aquest necessita un canvi urgent. Els meus pensaments i solidaritat estan amb tots ells i amb les seves famílies".

 

 

En el Parlament Europeu, el grup d'Els Verds ha emès un comunicat en què considera la sentència "desproporcionada" i fa una crida a una solució política. Ho ha difòs en el seu compte de Twitter.

 

 

La presidenta d'aquest grup, Ska Keller, ha considerat "desproporcionada" la sentència i afirma que "aprofundeix la crisi a Catalunya".

 

 

El grup L'Esquerra al Parlament Europeu també ha condemnat la sentència que qualifica d'injusta i ha fet una crida a una solució política urgent. "La UE ja no pot mirar cap a una altra banda", ha conclòs

 

 

El Sinn Fein, partit republicà irlandès, considera la sentència "una afrenta a la democràcia".

 

 

El president de Flandes, Jan Jambon, també ha considerat desproporcionada la sentència i ha demanat una taula de negociació política.

 

 

El president del Consell Executiu de Còrsega, Gilles Simeoni, ha opinat que els vora cent anys de condemna signifiquen "cent anys de deshonra, sobretot per Espanya, per haver organitzat aquesta paròdia de procés", però també per a la UE.

 

 

Per la seva banda, l'exministre grec de Finances, Yanis Varoufakis, ha dit a Twitter que no té dret a opinar sobre la independència de Catalunya, cosa que pertoca decidir als catalans. Pe`ro ha afegit que "la resta hem d'aixecar-nos contra la sentència a polítics condemnats a llargues penes de presó al cor d'Europa per seguir l'agenda política del mandat dels votants".

 

 

La Comissió Internacional de Juristes, una organització no governamental amb seu a Ginebra, ha publicat dos tuits, un en anglès i un altre en espanyol, en què afirma que la condemna "viola el drets humans".

 

 

L'Organizació Mundial Contra la Tortura (OMCT) també considera la sentència "desproporcionada" i afirma que contravé "els estàndards internacionals que estableixen que el dret a protestar inclou també conductes que temporalment dificultin/impedeixin/obstrueixin les activitats de tercers".

 

Per la seva banda, Amnistia Internacional ha explicat que la sentència "és extensa" i "exigeix un treball detallat". Per això, ha dit que no faria valoracions fins a completar l'anàlisi.

 

 

La portaveu de la Comissió Europea ha demanat, en roda de premsa, respecte per la sentència del Suprem. Al mateix temps ha recordat el dret de la ciutadania a manifestar-se pacíficament. La Comissió no ha entrat a valorar si això pot provocar inestabilitat a Espanya perquè ho segueix considerant un assumpte intern.

 

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut