La Unió Europea anuncia "sancions massives" contra Rússia per l'atac "barbar" a Ucraïna
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l'alt representant per a la Política Exterior, Josep Borrell, aquest dijous a Brussel·les (EFE)

La Unió Europea anuncia "sancions massives" contra Rússia per l'atac "bàrbar" a Ucraïna

La presidenta de la Comissió Europea diu que la intenció és "debilitar la base econòmica de Rússia" i acusa Putin d'utilitzar un "argument cínic" per justificar l'atac

RedaccióActualitzat

La reacció de la Unió Europea als atacs llançats per Rússia aquesta matinada de dijous contra Ucraïna ha estat anunciar "sancions massives" contra el país agressor.

Ho ha dit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a Brussel·les, a dos quarts de nou del matí, en una compareixença en què no s'han admès preguntes dels periodistes.

Von der Leyen ha dit que farà la proposta d'aquestes sancions aquest mateix dijous als líders dels 27 països membres de la UE amb la intenció de perjudicar econòmicament Rússia:

"Debilitarem la base econòmica de Rússia i la seva capacitat de modernització. Aquestes sancions estan dissenyades per afectar molt els interessos del Kremlin i la seva capacitat per finançar la guerra".

La presidenta de la CE ha afegit que la intenció serà "congelar els actius russos a la UE" i tallar "l'accés dels bancs russos al mercat financer europeu".


"Condemnem aquest atac bàrbar i l'argument cínic per justificar-lo"

Von der Leyen ha assegurat que el president de Rússia, Vladímir Putin, "pagarà" per un atac "bàrbar" i "sense precedents":

"Vivim un acte sense precedents d'agressió contra un estat sobirà. L'objectiu no és només el Donbass, no és només Ucraïna, sinó l'estabilitat de la Unió Europea i l'ordre de pau, ens assegurarem que Putin pagui per això."

"Un cop més, al centre d'Europa dones i homes innocents estan patint. Condemnem aquest atac bàrbar i l'argument cínic per justificar-lo."


"Les hores més fosques a Europa des de la Segona Guerra Mundial"

Al seu costat, Josep Borrell, alt representant de la UE per a la Política Exterior, ha dit que l'atac és "una violació dels principis bàsics de la coexistència humana":

"Són les hores més fosques per a Europa des del final de la Segona Guerra Mundial, perquè una potència nuclear important ha atacat un país veí i està amenaçant amb represàlies els estats que puguin ajudar-lo."

Segons Borrell, la decisió de Putin suposa "substituir l'estat de dret amb l'estat de la força i la crueltat".

Les sancions que aprovi la Unió Europea aquest dijous s'afegiran a les que ja es van anunciar fa 2 dies per part de la UE i altres països com el Regne Unit i els Estats Units.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l'alt representant per a la Política Exterior, Josep Borrell, aquest dijous a Brussel·les (EFE)

"La UE està amb Ucraïna"

Von der Leyen no ha esperat a aquesta compareixença: a les 7 del matí ja havia reaccionat a Twitter condemnant l'atac i anunciant les noves sancions:

"Condemnem l'agressió militar sense precedents de Rússia contra Ucraïna. Ha de retirar els seus militars i respectar plenament la integritat territorial d'Ucraïna. Els líders de la UE discutiran i adoptaran ràpidament més mesures restrictives contra Rússia. La UE està amb Ucraïna."


Des de l'OTAN, el seu màxim responsable, Jens Stoltenberg, ha condemnat l'atac rus contra Ucraïna i ho ha qualificat d'amenaça greu per a la seguretat euroatlàntica:

"Un dia fosc per a Europa"

Per la seva banda, el canceller alemany, Olaf Scholz, ha qualificat la invasió de "violació flagrant del dret internacional" que no es pot justificar de cap manera.

Scholz ha afegit que Putin ha actuat de manera imprudent i li ha reclamat que aturi "immediatament" les accions militars:

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaUnió EuropeaRússia
Anar al contingut