
Rato responsabilitza el Banc d'Espanya de la sortida a borsa de Bankia
L'expresident de Bankia i exvicepresident espanyol compareix al judici per presumpta estafa en la sortida a borsa de l'entitat
Aquest matí s'ha reprès a l'Audiència Nacional, a San Fernando de Henares, el judici per la sortida a borsa de Bankia. En la seva compareixença, el seu expresident Rodrigo Rato ha assegurat que el Banc d'Espanya "coneixia perfectament" les interioritats de l'entitat. Rato fa responsable així el banc emissor de les decisions del grup Bankia.
L'exvicepresident del govern espanyol, i que actualment està empresonat pel cas de les targetes opaques, ha dit que el Banc d'Espanya coneixia "els budells" de l'entitat ja que "hi tenia quinze persones". I ha afegit que es va integrar a Bancaja per "instrucció" expressa de l'organisme.
"Els nostres budells els coneixia el Banc d'Espanya perfectament. Tenia 15 persones fixes allà. I les de Bancaja, igual. I les de totes les caixes. Va ser el Banc d'Espanya el que ens va elegir perquè forméssim un determinat SIP [fusió freda] d'una determinada mida, i el FROB [Fons de Reestructuració Ordenada Bancària]. Era impossible que nosaltres tinguéssim una decisió... Vostè acaba de demostrar que en el Banc d'Espanya si algú no estava d'acord ens deia que no"
Rato ha respost a la fiscal Carmen Launa amb to desafiant alhora que amb una actitud a la defensiva. Ha remarcat que durant l'any i mig que va estar al capdavant de Bankia, mai no va tenir constància que el Banc d'Espanya dubtés dels "treballs tècnics" fets per l'entitat.
L'expresident del banc s'ha referit al procés d'integració de les set caixes d'estalvi que van donar lloc a Bankia: Bancaja, Caja de Canarias, Caja Ávila, Caixa Laietana, las de Segovia i La Rioja, i Caja Madrid, de la qual va ser el màxim responsable des del gener del 2010. Rato ha dit que va recórrer a Caja Madrid "exclusivament" per tenir capital, ja que no hi havia cap altra alternativa.
L'Audiència Nacional manté les acusacions

Rodrigo Rato brindant el dia de la sortida a borsa de Bankia
L'exvicepresident espanyol intenta defensar d'aquesta manera que la sortida a borsa de Bankia no va ser una estafa. Al començament de la sessió, el tribunal ha mantingut totes les acusacions personades. La Fiscalia Anticorrupció acusa a Rato i a una trentena més d'exdirectius d'haver amagat conscientment la situació real dels comptes del banc per atreure inversors just abans de l'estrena dels títols de l'entitat als parquets. En el cas de l'exvicepresident demana 5 anys de presó.
Prèviament, la fiscalia ja havia obert la porta a ampliar les acusacions amb un presumpte delicte de falsedat comptable, fet que comportaria augmentar la pena de presó a Rato fins als 10 anys.
L'any 2011 una important campanya de publicitat va permetre a Bankia captar més de 3.000 milions d'euros gràcies a la seva sortida a borsa a un preu inicial de 3,75 euros. La situació econòmica de l'entitat ja era delicada aleshores i només un any després, el maig del 2012, es va suspendre la cotització de les accions de Bankia, quan valien menys de la meitat del seu preu inicial. L'entitat va ser intervinguda i rescatada amb més de 22.000 milions de diner públic.
Rato, que va ser vicepresident del govern de José María Aznar i director gerent del Fons Monetari Internacional, l'han portat a l'Audiència Nacional des de la presó de Soto del Real, on va ingressar el mes d'octubre per complir una condemna de 4 anys i mig de presó pel cas de les targetes "black" de Caja Madrid i Bankia.
- ARXIVAT A:
- CorrupcióJudicialDelictes econòmics