La marca ha dit que està "sorpresa" perquè pensava que la peça ja s'havia retirat (Europa Press)

Ralph Lauren es disculpa després que l'esposa del president de Mèxic l'acusi de plagi

L'escriptora i periodista Beatriz Gutiérrez els acusa d'haver-se apropiat de la feina de les cultures prehispàniques
Arola Cumeras i Bantulà Actualitzat
TEMA:
Mèxic

La marca de luxe Ralph Lauren s'ha disculpat davant de les acusacions de plagi que ha rebut. Li han arribat directament de la periodista, escriptora i professora mexicana Beatriz Gutiérrez. A més, és l'esposa del president del país, Andrés Manuel López Obrador.

Gutiérrez ha fet servir la ironia en una explícita publicació d'Instagram:

"Ei, Ralph: ja ens hem adonat que t'agraden molt els dissenys mexicans, sobretot els que elaboren cultures ancestrals que preserven la tradició tèxtil. Malgrat tot, copiant aquests dissenys incorres en un plagi i, com saps, és il·legal i immoral".

I continua: "Almenys, reconeix-ho. Tant de bo arreglis el mal a les comunitats originàries que fan aquesta feina amb amor i no amb finalitats lucratives milionàries".

Després d'etiquetar l'Instagram de la marca, hi afegeix: "Aquests dissenys són de Contla i de Saltillo" en referència a dues comunitats indígenes.

 

La imatge de la publicació mostra una peça de roba molt acolorida, amb estampats i brodats propis de la cultura autòctona mexicana.

El càrdigan està penjat en una de les botigues de la firma nord-americana, amb seu a Nova York. La peça també es ven a internet per centenars de dòlars.

Les disculpes de Ralph Lauren

L'empresa ha explicat a l'agència Reuters que estan "sorpresos" de saber que el producte encara era a la venda, perquè asseguren que havien decidit retirar-lo en descobrir aquests problemes fa uns mesos.

En un comunicat, declaren:

"Lamentem profundament que això hagi passat i, com sempre, estem oberts al diàleg sobre com podem fer-ho millor."

La marca de moda s'ha compromès a fer possible que tots els nous productes amb dissenys autòctons després de la temporada d'estiu 2023 es creïn sota un nou model de "crèdit i col·laboració".
 

Mèxic i la llista de suposats plagis en la moda

És almenys la quarta vegada en els últims anys que Mèxic acusa grans marques de moda d'haver plagiat elements tradicionals. Les denúncies per apropiació cultural han afectat companyies amb preus assequibles, com ZaraShein.

També han esquitxat altres marques més luxoses, com Carolina Herrera.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca Delictes econòmics Moda Mèxic
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut