Madrid

Rajoy diu que manté la candidatura a presidir el govern, tot i que "encara" no té els suports necessaris

L'actual president del govern espanyol creu que, de moment, té una "majoria absoluta acreditada de vots en contra"

RedaccióActualitzat

El president del govern en funcions ha declinat l'encàrrec del rei de formar govern. Felip VI i Rajoy s'han reunit a la tarda a La Zarzuela. Després, des de la Moncloa, Rajoy ha explicat les seves raons.

El president del govern espanyol ha explicat que ha agraït el gest al monarca, però que li ha dit que en aquest moment no està en condicions de formar govern perquè encara no té la majoria de vots a favor i, en canvi, té una "majoria absoluta acreditada de vots en contra". Però ha assegurat que continuarà treballant per aconseguir una majoria suficient, perquè considera que la seva és la millor opció.

S'ha referit a la proposta que ha fet aquest matí Podem, recordant que té molts més vots que la seva. Ha dit que no està disposat a anar al Congrés i sotmetre's al debat d'investidura -sense els vots necessaris- simplement perquè comenci a "córrer el termini de dos mesos que estableix la Constitució espanyola". Ha remarcat que manté la candidatura, però no la pot presentar avui, perquè té una majoria en contra.

"Mantinc la meva candidatura a la presidència del govern, però encara no tinc els suports per sotmetre'm a la investidura. I no els tinc, sobretot, perquè hem sabut que aquest matí s'ha presentat una proposta d'acord que comptaria amb molts més vots a favor que la meva."

En aquest sentit, ha insistit en la seva proposta: una coalició de PP, PSOE i Ciutadans, que puguin tenir una col·laboració de govern, parlamentària o de suports externs i que aconsegueixi donar un missatge d'estabilitat a Espanya. I ha marcat les prioritats que hauria de tenir aquesta coalició: creixement i creació de llocs de treball, consolidació del model de benestar, defensa de la unitat nacional i lluita contra el terrorisme.

En canvi, segons ha dit, el govern que vol formar el líder del PSOE, Pedro Sánchez, "no és moderat ni centrat" perquè proposa aliances amb Podem, Esquerra Unida, i amb partits catalans com ERC i "això no convé a Espanya". "S'ha d'intentar fer governs que no siguin només una suma de números, sinó que tinguin una certa coherència", ha dit Rajoy.

Rajoy ha negat la possibilitat que el PP designi un altre candidat: "És molt important respectar la voluntat de la gent", que, segons ha dit, va elegir clarament el PP com a partit més votat i a ell com a candidat. Per això, ha demanat un "esforç de pedagogia" per no posar en dubte aquesta voluntat.

Reacció del PSOE

El PSOE no ha tardat a reaccionar a la renúncia de Rajoy. El secretari d'organització del PSOE, César Luena, ha dit que Rajoy ha fet el que fa sempre: "no actuar i deixar les coses per més endavant". I ha afegit:

"Al Partit Socialista ens sembla una decisió molt irresponsable, més pròpia d'un triler que d'un president en funcions d'Espanya"

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut