Protestes a Nova York per la mort de Tyre Nichols (Reuters/Eduardo Muñoz)

Ràbia i consternació als EUA per les imatges de la pallissa policial que va matar Tyre Nichols

La violència amb què els cinc policies van tractar el jove desarmat, i el fet que cap més agent dels que ho van presenciar l'ajudés, posa en qüestió la confiança en el cos

Actualitzat

Aquesta matinada s'han fet públiques les imatges de la brutal pallissa que van infligir com a mínim cinc policies negres de Memphis a Tyre Nichols, un jove afroamericà a qui van aturar per una suposada infracció de trànsit i que va morir tres dies després de l'agressió.

Nichols tenia 29 anys, era pare de família i va ser aturat per la policia el 7 de gener passat en un carrer de Memphis, quan tornava a casa.

Una imatge de Tyre Nichols extreta d'un missatge que va penjar a les xarxes socials (Reuters/ Bryan Anderson)

A les imatges es veu com els agents aturen Nichols a crits i, sense donar-li cap explicació, el treuen del cotxe a empentes. L'home diu que no ha fet res, però els agents el tiren a terra sense miraments.

En aquell moment, Nichols arranca a córrer i intentar fugir, però un altre agent l'intercepta. Llavors comença una pallissa, amb cops de puny, de peu i de porra, que no acabarà fins que Nichols estigui ja inconscient.

Els agents fins i tot fan servir pistoles Taser i gas pebre per reduir Nichols que, espantat, crida la mare fins que perd el coneixement.

En les imatges es veu com el colpegen i li claven puntades de peu quan és a terra, fins i tot al cap, i també com l'aixequen i el subjecten per continuar-lo agredint quan ja no s'aguanta dret, com es pot veure en aquest vídeo:

Els cinc agents implicats han estat expulsats del cos i detinguts acusats de diversos delictes penals, inclòs l'homicidi en segon grau.

Però hi havia fins a una desena de policies al voltant de Nichols, durant tota l'estona que va durar l'agressió fins que va arribar l'ambulància, que en cap moment el van ajudar ni socórrer.

Els cinc agents detinguts i expulsats del cos per apallissar Nichols (Departament de Policia de Memphis)

Una falta d'assistència que també ha quedat enregistrada a les càmeres que portaven els policies al casc i que ha indignat encara més la ciutadania, que es pregunta el perquè de tanta agressivitat i falta d'empatia entre els agents que formen el cos policial, ara molt qüestionat.

I és que el mateix president Biden va advertir, aquest divendres, que "la confiança pública és la base de la seguretat pública".


Protestes pacífiques, amb incidents aïllats

La difusió de les imatges havia estat anunciada amb antelació i ha estat acompanyada de crides a la calma, tant des de les autoritats com per part dels familiars de la víctima.

El mateix president dels Estats Units, Joe Biden, n'ha fet una aquest divendres, hores abans d'emetre's el vídeo, on ha promès justícia i ha demanat que les eventuals protestes que hi pogués haver fossin pacífiques. I la majoria ho han estat.

Hi ha hagut marxes i concentracions a diverses ciutats del país, inclosa la mateixa Memphis, on van passar els fets i on s'havia desplegat un ampli dispositiu policial.

Pancarta contra els "assassins blaus", en relació als uniformes policials, a la manifestació de Washington (Reuters/ Nathan Howard)

Els manifestants han demanat "que s'acabi el terror policial", han cantat consignes on preguntaven a la policia "al costat de qui" estaven i també han mostrat pancartes contra els "assassins blaus", en relació amb el color dels uniformes policials.

A Memphis s'ha fet una marxa per reclamar justícia (Reuters/ Leah Millis )

També hi ha hagut protestes a l'exterior de la Casa Blanca i a Times Square, a Nova York, on hi ha hagut alguns enfrontaments amb la policia.

A Nova York hi ha hagut enfrontaments amb la policia (Reuters/ Eduardo Muñoz)
A Memphis s'havia desplegat un fort dispositiu policial (Reuters/ Leah Millis )
Centenars de persones s'han concentrat a Times Square en fer-se públiques les imatges (Reuters/ Tate Brown)
Minut de silenci dels Grizzlies de Memphis en memòria de Tyre Nichols (Reuters/ Matt Krohn)

Biden, "horroritzat", promet justícia a la família 

Després de la difusió del vídeo, el president nord-americà ha fet públic un comunicat on es mostra horroritzat i "profundament afligit" per les imatges que s'hi mostren i que, assegura, són un "dolorós record de la por, el trauma, la pena i l'esgotament que ha de patir diàriament la comunitat negra americana".

Biden s'ha sumat a la nova crida a la calma que també ha fet la família de Nichols, amb qui diu que ha parlat i a qui ha promès justícia i "una investigació ràpida, profunda i transparent" del cas.

 

ARXIVAT A:
PolicialEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut