Els grups parlamentaris tindrien la responsabilitat d'impulsar la llei, perquè el govern espanyol està en funcions (Eduardo Parra/Europa Press)

Quin marge hi ha perquè la llei d'amnistia entri en vigor abans de la investidura de Sánchez

Junts vol assegurar-se que la seva proposta entra en vigor abans de donar el vot a una hipotètica investidura del candidat socialista

RedaccióActualitzat

Junts no es fia del PSOE i pretén tornar a cobrar per avançat en les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, com ja ho va fer en la votació per a la presidència del Congrés.

Això, a la pràctica, significa que el partit vol que l'amnistia que Carles Puigdemont ha posat damunt la taula s'aprovi abans d'una hipotètica sessió d'investidura del socialista.

Però, hi ha marge de temps per aconseguir-ho? Amb el calendari de la investidura i de la repetició electoral a la mà la resposta és que sí, que hi ha marge per aprovar i fer entrar en vigor una llei d'amnistia.

Però també hi ha diferents escenaris que podrien complicar-ho, com detallem a continuació.


Qui ho ha de posar en marxa?

La proposició de llei --caldrà veure amb quin nom-- és un procediment que s'ha de tramitar al Congrés i només el pot posar en marxa un grup, no el govern espanyol, perquè ara està en funcions.

Per tant, la maquinària la pot posar en marxa el grup socialista, el de Sumar o bé els mateixos grups independentistes.

Carles Puigdemont ha exposat les línies vermelles de Junts en una conferència a Brussel·les (Europa Press)

Quants dies calen?

Amb el calendari a la mà, els terminis són ajustats, però aprovar la llei seria viable. Depèn de si hi ha voluntat política i de si el PSOE i Sumar estan disposats a accelerar el procés.

Es podrien seguir els passos d'una de les reformes exprés de l'executiu de coalició: la reforma del Codi Penal per derogar el delicte de sedició.

En aquell cas, PSOE i Sumar van registrar una proposició de llei que es va tramitar en 41 dies. Ara, la data límit del president del govern espanyol en funcions per intentar ser investit és el 26 de novembre; per tant, hi ha un marge de 82 dies.

Fonts de Junts destaquen que, per donar suport a Sánchez, l'amnistia ha d'estar en vigor.

La líder de Sumar, Yolanda Díaz, i l'expresident Carles Puigdemont arriben a una reunió al Parlament Europeu per abordar la investidura, acompanyats de Jaume Asens i Toni Comín.
Yolanda Díaz i Carles Puigdemont s'han reunit aquesta setmana al Parlament Europeu (ACN/Nazaret Romero)

Hi estan disposats, PSOE i Sumar?

De moment, Sumar veu factible aquest camí i aposta per tramitar la mesura pel procediment de lectura única. Podria tenir el vistiplau en un mes i el Senat, amb majoria absoluta del PP, no ho podria retenir més de 20 dies en tractar-se d'una tramitació exprés.

Però què en pensen els socialistes? Doncs per ara mantenen la seva política de màxima discreció, tot i que no tanquen la porta a una futura llei d'amnistia.

S'hi referia aquest dimarts el seu portaveu al Congrés, Patxi López:

"Sé que hi ha molta gent que ara està dient si l'amnistia cap a la Constitució o no. És que tampoc sé si l'amnistia estarà damunt la taula en aquesta negociació, jo no vull entrar en especulacions. Si hi cap o no hi cap ho haurà de dir, en definitiva, el Tribunal Constitucional."

Un tribunal que, en cas que la llei d'amnistia tiri endavant, segur que se la trobarà sobre la taula. El PP ja ha anunciat que la recorrerà, però això no comportarà la seva suspensió. I un cop al Constitucional, amb majoria progressista, la llei pot trigar anys fins a tenir una sentència.

ARXIVAT A:
PSOECarles PuigdemontEleccions Generals 2023 - 23JSumarAmnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut