Quins són els grups ultres que atien les protestes contra l'amnistia a la seu del PSOE

Les convocatòries d'una plataforma de l'entorn de Vox han atret entitats i partits de dreta, extrema dreta i ultradreta en un clima molt encès contra la llei d'amnistia

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Amb aquest dimarts ja fa 5 dies que hi ha manifestacions a la nit davant de la seu del PSOE a Madrid i també en altres ciutats d'Espanya, manifestacions que van a més, i també els aldarulls posteriors.

Són concentracions que volen pressionar aquest partit perquè no impulsi la llei d'amnistia que li reclamen ERC i Junts per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez.

Però van molt més enllà, amb lemes com "La democràcia destrueix la nació" o "Sánchez traïdor", càntics i simbologia falangista i franquista i intents de trencar el cordó policial per arribar a la seu del PSOE que els antidisturbis han frenat amb càrregues.

Moment de la protesta contra l'amnistia al carrer Ferraz de Madrid
Manifestants amb pancartes amb el lema "Pedro Sánchez traïdor", aquest dimarts a Madrid (EFE)

Una associació juvenil anomenada Revuelta

Al darrere d'aquestes concentracions hi ha una plataforma de recent creació, anomenada Revuelta, que és la que fa les convocatòries.

Aquesta plataforma, que es presenta com una entitat juvenil, compta amb el suport explícit del partit d'extrema dreta Vox, que es fa ressò de les convocatòries.


"Hem de recuperar els valors i els principis"

Revuelta és a les xarxes socials des del juliol, però va fer la presentació pública fa només 10 dies, en l'acte contra l'amnistia organitzat a Madrid per la Fundació Danaes, creada pel líder de Vox Santiago Abascal.

Allà el portaveu de Revuelta, César Pintado, va fer una crida a "ocupar els carrers" contra "els separatistes al govern, l'agenda globalista 2030 i una crisi demogràfica i migratòria en ple apogeu":

"Hem de recuperar els valors i principis de cooperació, companyonia i acció per aglutinar-nos en una gran marea patriota capaç d'ocupar els carrers, els instituts i les universitats de manera permanent."


"L'hora dels patriotes" per "despertar Espanya"

Pintado va tancar un breu discurs afirmant que "ha arribat l'hora dels patriotes", que és el lema d'HerQles, una web que s'autodefineix com a dedicada a "la batalla cultural des de la hispanitat".

Precisament aquesta plataforma, que segons alguns mitjans va fundar Pintado, s'està fent ressò de les concentracions amb publicacions que els comptes oficials de Vox i Revuelta republiquen.

Com en un tuit en què sota el lema "Espanya ha despertat", afirma que "feia falta una espurna que encengués la gran metxa de la revolta patriòtica a Espanya".

Pancartes de "la Constitució destrueix la nació" i "Espanya no paga a traïdors, amnistia no", aquest dimarts a la concentració davant la seu del PSOE a Madrid (Europa Press)

La feina prèvia d'Aznar i Esperanza Aguirre

L'"espurna" encesa per Revuelta ha pres en un clima sociopolític a la capital d'Espanya que ja estava força encès, amb crides a l'acció de destacats personatges de la dreta i l'extrema dreta.

Per exemple, el 2 de novembre, el mateix dia que ERC i PSOE van signar el seu acord, l'exlíder del PP José María Aznar va dir que "la inhibició no hi té cabuda, qui pugui fer, que faci".

I el segon dia de les concentracions, dissabte passat, l'exlíder del PP a Madrid Esperanza Aguirre va ser qui va proposar que els manifestants ocupessin el carrer en comptes de quedar-se a la vorera.

La ultradreta s'hi ha afegit amb entusiasme

A les concentracions s'hi han anat afegint altres organitzacions d'extrema dreta i d'ultradreta, com ara Democracia Nacional o les Falanges, i han atret personatges destacats d'aquest entorn.

Per exemple, la neonazi Isabel Peralta, que es va fer famosa en un homenatge a la División Azul per dir que "el jueu sempre serà l'enemic", aquest dimarts ha pujat a una cabina i ha fet la salutació nazi a la multitud.

Entre molts altres, aquest dimarts també hi ha participat el responsable de l'empresa Desokupa, Dani Esteve, que hi ha anat amb l'exassessor de Ciutadans i influencer d'extrema dreta Alvise Pérez.

El paper de Santiago Abascal i de Vox

Entre els manifestants, diversos personatges destacats de Vox, començant pel seu president, Santiago Abascal, que hi va anar dilluns, i l'eurodiputat Hermann Tertsch, al qual s'ha vist aquest dimarts.

El PP se n'ha desmarcat, adduint que no convoca les manifestacions, però defensant el dret dels manifestants a anar-hi, i criticant l'actuació policial per les càrregues que hi ha hagut.

Abascal ha anat més lluny aquest dimarts, apel·lant als agents policials a desobeir les "ordres il·legals" i no actuar contra els manifestants si volen saltar la tanca i anar fins a la seu del PSOE.


La policia investiga "una amalgama de grups d'ultradreta"

Aquest dimecres fonts de la Policia Nacional han explicat que estan investigant "l'amalgama de grups d'ultradreta" que han protagonitzat els enfrontaments amb el cordó policial.

Segons aquestes fonts, eren membres de grups com España 2000, Bastión Frontal, Hogar Social o Ultrasur, alguns dels quals la policia creia que ja no estaven actius.

També han explicat que els 6 detinguts en els aldarulls d'aquest dimarts, 5 homes i una dona d'entre 17 i 44 anys, han quedat en llibertat amb càrrecs, i que cap no tenia antecedents.

Segons la policia, a la concentració de dilluns va haver-hi unes 200 persones d'aquests grups, i que en la de dimarts aquest número es va incrementar "notablement".

Per la seva banda la delegació del govern espanyol a Madrid ha dit que Revuelta només va comunicar oficialment la manifestació de dilluns, no pas totes les altres.

 

 

ARXIVAT A:
PPPSOEVoxAmnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut