Qui pot presidir el Parlament? Els partits activen una negociació incerta i discreta

La CUP aposta per fer una "majoria antirepressiva" dels independentistes i els Comuns i Salvador Illa adverteix que va "pel mal camí" qui no "respecti" el resultat del 12M

Actualitzat

Mentre la campanya de les europees i la imminent aprovació de l'amnistia al Congrés ocupen l'actualitat política, els partits ja negocien discretament amb la mirada posada al ple del Parlament del 10 de juny, quan tocarà triar la nova mesa: qui presidirà la cambra, els dos vicepresidents i els quatre secretaris.

Aquest dimecres, Laia Estrada, de la CUP, ha obert la capsa dels trons apostant perquè l'independentisme i els Comuns es posin d'acord per tenir una "majoria antirepressiva" a la mesa.

En unes declaracions a Catalunya Ràdio, Estrada ha explicat que la seva formació ja ha mantingut contactes amb ERC i Junts i té previstes reunions amb els de Jéssica Albiach per aconseguir una mesa "garantista" que permeti parlar "de tot" i estigui al servei "de la poca sobirania que queda a la cambra catalana".

"Una presidència del Parlament que estigui en mans d'ERC i de l'independentisme és, evidentment, una cosa preferible a qualsevol altra alternativa", ha afegit, en al·lusió implícita a una eventual presidència per part dels socialistes.

Fonts d'Esquerra asseguren que és una proposta que els agrada i que volen treballar-hi, i remarquen que la negociació per constituir la mesa ha d'anar separada de la d'investidura de la presidència de la Generalitat, encara més tenint en compte que la mesa ja estarà constituïda quan celebrin la consulta interna perquè la militància opini sobre la posició del partit a la investidura.

Mentrestant, Junts manté el silenci i aposta per la prudència i la discreció en unes negociacions que podrien implicar que el partit perdi la presidència de la institució, ara en mans d'Anna Erra. Fins ara, cap partit s'ha mullat sobre els noms que optaran a substituir-la.


Illa avisa que es va "pel mal camí"

Les últimes notícies no han agradat al líder del PSC, que ha avisat aquest dimecres que es va "pel mal camí" si els partits no "respecten" el resultat "clar i contundent" del 12M en la conformació de la Mesa del Parlament.

En un acte a Terrassa, Salvador Illa ha remarcat que, en l'actual context de negociació per a la constitució de la mesa del Parlament, s'equivocaran "els partits que no tinguin respecte pel que van manifestar els ciutadans a les urnes i que vulguin bloquejar, destorbar i embolicar les coses".

Des de Junts, Jordi Turull l'ha acusat de fer servir els mateixos arguments que utilitza Feijóo contra Sánchez, i ha assegurat que "embolicar les coses és fer campanya dient que s'ha d'aturar la dreta i després pactar-hi".

Té prou diputats l'independentisme?

Per a l'elecció del president del Parlament, cada diputat ha d'escriure un sol nom a la papereta, i surt escollit qui obté la majoria absoluta: 68 escons. Si no s'assoleix aquesta majoria, es repeteix la votació, però en aquest cas ja no només es pot triar entre els dos diputats amb més vots. 

Junts, ERC i CUP sumen 59 diputats independentistes al Parlament, i han deixat clar que aïllaran de qualsevol equació els dos diputats d'Aliança Catalana.

Per la seva part, el PSC i els Comuns en sumen 48, però podrien superar la suma independentista si els 15 diputats del PP donessin suport al candidat que proposin els socialistes, amb l'argument d'evitar una mesa amb majoria independentista. Aquesta opció, és clar, quedaria descartada si els Comuns s'avinguessin a la proposta que la CUP ha posat damunt la taula.

D'aquesta manera, qualsevol aritmètica per obtenir majories a la mesa passarà pels moviments que puguin fer els Comuns i el PP.

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaEleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut