Whitmer, Harris, Pritzker, Newsom i Shapiro són els cinc noms que més sonen per agafar el relleu a Biden (Reuters/Europa Press)

Qui podria substituir Biden? Dues dones i tres homes, entre els més ben situats

Diversos mitjans dels Estats Units s'han afanyat a publicar llistes de destacats demòcrates que podrien agafar el relleu en la cursa presidencial, si el president fes un pas al costat

RedaccióActualitzat

L'endemà del cara a cara entre Joe Biden i Donald Trump, l'expresident va fer un míting a Chesapeake, Virgínia, un estat que els republicans pensen que poden recuperar després de quatre eleccions en què hi han guanyat els demòcrates.  

Davant de milers de seguidors, Trump va referir-se al seu rival i a la situació en què ha quedat després "d'una cosa anomenada el debat".

"Molta gent diu que, després de l'actuació d'ahir, Joe Biden abandonarà la cursa electoral", va dir, abans d'afegir: "El fet és que jo no m'ho crec, perquè li va millor a les enquestes que a qualsevol dels demòcrates dels quals parlen".

Donald Trump divendres en un míting a Chesapeake, Virgínia (Reuters/Brendan McDermid)

A partir d'aquí, el magnat que vol tornar a la Casa Blanca va dedicar una part del seu discurs a repassar els possibles substituts de Biden, mentre la multitud anava escridassant cada nom.

Les llistes de persones en situació de poder substituir Biden si aquest decidís fer un pas al costat han proliferat als mitjans nord-americans des de l'endemà del debat organitzat per la CNN a Atlanta.

N'han publicat, per exemple, tres diaris de prestigi: el Washington Post, el New York Times -que ha demanat obertament a Biden que abandoni- i el Financial Times.

El diari editat a la capital dels Estats Units presenta la llista més llarga, de 10 persones. Els altres dos en proposen cinc, per bé que el New York Times hi afegeix una cua amb "altres possibilitats".

Són, en total, tretze presidenciables.

Tot plegat, quan la cadena nord-americana NBC ha avançat que aquest diumenge Biden té previst debatre el seu futur polític amb la família en una reunió a la residència de Camp David.


Els més ben posicionats

► Kamala Harris, vicepresidenta

Té l'inconvenient que ha passat molt desapercebuda, durant bona part del mandat, o ha estat notícia per alguna ficada de pota. Tanmateix, en els últims mesos ha marcat més perfil, liderant, per exemple, la defensa per part del govern del dret a l'avortament.

Kamala Harris, vicepresidenta dels EUA, en un acte proavortament a Phoenix, Arizona, aquest juny (Reuters/Rebecca Noble)

Harris, a més, també té uns índexs de popularitat baixos, tot just una mica per sobre dels de Biden.

De 59 anys, és alhora la primera dona i la primera persona negra que arriba a la vicepresidència, i elegir una altra opció per substituir Biden, quan ella ja forma part del tiquet electoral, podria desagradar a la base de votants majoritàriament negres que li donen suport.


► Gretchen Whitmer, governadora de Michigan

És l'altra dona a totes les llistes. El Post la col·loca en segon lloc, el Times en el tercer i el Financial en el quart.

Va enfrontar-se a Trump, quan era president, per la gestió de la pandèmia, i també va ser notícia en descobrir-se el pla d'un grup de trumpistes per segrestar-la.

Gretchen Whitmer, governadora de Michigan (Europa Press/Dominick Sokotoff/Zuma Press/Contactp)

El 2022 va ajudar els demòcrates a recuperar Michigan, un dels denominats estats frontissa que poden ser decisius en els resultats electorals.

Whitmer, de 52 anys, ha admès la seva intenció de ser candidata demòcrata post-Biden, en les eleccions del 2028.


► Gavin Newsom, governador de Califòrnia

El Times i el Financial col·loquen en segona posició l'home que més vegades va haver de negar, dijous, a Atlanta, després del debat, que tingués intenció d'optar a substituir Biden.

Gavin Newsom, governador de Califòrnia (Europa Press/Contacto/Hector Amezcua)

Molts periodistes van preguntar-l'hi, però Newsom, de 56 anys, governador de Califòrnia i exalcalde de San Francisco, va insistir en el seu suport al president.

En contra té el balanç de la seva gestió, perquè Califòrnia arrossega diversos problemes, com un dèficit multimilionari, un cost de la vida en augment i un gran nombre de persones sense llar.


► Josh Shapiro, governador de Pensilvània

L'antic fiscal general de Pensilvània és el governador d'aquest estat clau des de les eleccions de mig mandat del 2022, quan va derrotar el seu rival republicà, que tenia el suport de Trump.

Josh Shapiro, governador de Pensilvània (Europa Press/Ricky Fitchett/Zuma Press Wire/dpa)

De 51 anys, és jueu i ferm defensor del govern d'Israel en l'actual ofensiva contra Hamas a la Franja de Gaza, fet que l'ha dut a enfrontar-se amb sectors del partit arran de les protestes propalestines, que en alguns casos ha denunciat per antisemites.

Shapiro és el cinquè a la llista del Times, el quart en la del Post i el tercer a la del Financial.


► J. B. Pritzker, governador d'Illinois

Hereu multimilionari dels Hyatt Hotels, és conegut per alguns atacs dialèctics a Trump.

Governador en el seu segon mandat, ha obtingut victòries significatives en qüestions com la defensa de l'avortament i el control d'armes.

J. B. Pritzker, governador d'Illinois (Europa Press/Brian Lawless/PA Wire/dpa)

La fortuna de Pritzker, que es calcula en uns 3.500 milions de dòlars, el converteix en el càrrec electe més ric dels Estats Units.

Pritzker no apareix a la llista del Post, és el quart a la del Times i el cinquè a la del Financial.


Clinton i Obama?

Més enllà dels cinc noms que destaca, el New York Times apunta altres noms, com el secretari de Transports, Pete Buttigieg, Cory Booker, senador per Nova Jersey, Amy Klobuchar, senadora per Minnesota, i Andy Beshear, governador de Kentucky, guanyador en un estat on Biden és molt impopular.

El Times tanca la llista amb dos noms ben coneguts, de dues dones que ja han viscut a la Casa Blanca: Hillary Clinton, dona de Bill Clinton, que el 2016 va perdre les eleccions contra Biden, i Michelle Obama, dona de Barack Obama.

Obama és la vuitena en la llista del Post, que diu que és "l'opció de fantasia per als demòcrates" i que molts la veuen com "l'alternativa ideal".

Michelle Obama en un acte amb estudiants al Vietnam el 2019 (EFE/EPA/STR)

Recorden que és la primera dama amb l'índex de popularitat més alt i que té el favor de molts nord-americans, però remarquen que no ha mostrat mai cap interès a presentar-se a les eleccions i que és improbable que ho faci amb tan poc de temps per fer campanya.

El Post també té Buttigieg, Klobuchar i Beshear a la seva llista, i encara hi afegeix el governador de Colorado, Jared Polis, primer governador obertament gai, i Raphael G. Warnock, senador per Geòrgia, que ha guanyat dues vegades en aquest estat frontissa.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Joe BidenEleccions Estats Units
Anar al contingut