Qui és qui en els equips negociadors dels partits de cara a la nova legislatura

Una setmana després del 12M, la política catalana entra de ple en una etapa de negociacions per a la quinzena legislatura

RedaccióActualitzat

El nou Parlament s'ha de constituir en un termini de vint dies hàbils després de la jornada electoral. Això significa que la sessió de constitució s'ha de fer el 10 de juny, com a màxim, just l'endemà de les eleccions europees.

Cal configurar la mesa del Parlament per després investir el president i formar govern, i fer-ho en plena campanya electoral per a les europees.

La primera negociació se centrarà, doncs, en la constitució de la mesa del Parlament. I en especial en qui serà el pròxim president o presidenta del Parlament, que és qui després haurà de proposar el candidat a la presidència de la Generalitat --ja sigui Illa, ja sigui Puigdemont-- que vegi amb més opcions per anar al debat d'investidura.

La negociació per al futur govern de la Generalitat s'endarrerirà previsiblement fins després del 9 de juny. Si el Parlament es constitueix el 10 de juny, el primer debat per intentar elegir un president de la Generalitat seria el 25 de juny. Si cap candidat sortís escollit, s'obriria un nou període de dos mesos --fins al 25 d'agost-- per tornar-ho a intentar. Si en aquesta segona ocasió tampoc cap de les candidatures fos escollida, es convocarien les noves eleccions per a l'octubre.

Ara, en el moment d'abordar la composició de la mesa i la presidència del Parlament, ja es poden destapar algunes cartes de la negociació.
Per això tots els partits asseguren que caldrà molta discreció.

Aquests seran els polítics que protagonitzaran aquestes negociacions entre les diverses formacions:

PSC

L'equip negociador del PSC estarà encapçalat per la número 2 del partit, Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, que també va ser la cap de la campanya electoral. L'equip el completen Alícia Romero, número 2 de la llista per Barcelona i actual portaveu del PSC a la cambra catalana, i Ferran Pedret, diputat del PSC des del 2012.

El candidat socialista, Salvador Illa, es vol presentar al debat per intentar ser el pròxim president de la Generalitat. El PSC negocia per tenir un govern d'esquerres, amb Esquerra i els Comuns. Però la fórmula del PSC, amb els Comuns, necessita no només que Esquerra es quedi al mig, sinó que Esquerra voti a favor de Salvador Illa.

Els socialistes podrien també explorar una altra opció: el suport del PP, encara que és difícil que l'aconsegueixin si els populars mantenen la posició actual.

Si aquestes opcions no arribessin a bon port, el PSC voldria un govern en solitari però amb acords puntuals al Parlament.

Junts

A Junts serà el mateix Carles Puigdemont qui pilotarà l'estratègia negociadora, al costat del secretari general del partit, Jordi Turull, que ha mirat de mantenir vius els contactes amb Marta Rovira, a l'exili.

Puigdemont també vol intentar tornar a presidir la Generalitat. La fórmula que planteja suma els diputats de Junts i Esquerra, i també voldria comptar amb la CUP. Això suposaria tenir 59 vots al Parlament. Una suma més estable, diu, que la suma del PSC i els Comuns, que seria de 48 vots.

Però Puigdemont necessitaria l'abstenció del PSC per aconseguir una majoria per a la investidura en segona volta. I tant els socialistes catalans com el PSOE ja li han dit clarament que no és una opció que es contempli.


ERC

L'executiva d'Esquerra, en plena crisi interna, ha decidit que sigui la secretaria general, Marta Rovira, qui coordini aquestes negociacions i les que han de servir per elegir la mesa del Parlament.

Tot i els mals resultats a les urnes, ERC podria tenir la clau de la investidura malgrat que l'executiva ha decidit que es mantindran a l'oposició. L'objectiu dels republicans és fixar la posició en la configuració de la mesa del Parlament.

Comuns Sumar

Per part dels Comuns, negociaran, entre d'altres, la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona Candela López i l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler. També formarà part de l'equip negociador David Cid, el diputat dels Comuns amb més experiència parlamentària.

La relació dels Comuns amb els republicans s'ha refredat després del no als pressupostos i els tocarà recosir les confiances.

 

ARXIVAT A:
JuntsERCPSCComunsGeneralitat de CatalunyaEleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut