L'hemicicle del Parlament
Imatge de l'hemicicle del Parlament (ACN)

Qui és qui al nou Parlament? El perfil dels 135 diputats i diputades de l'hemicicle

La cambra catalana estarà representada per 70 homes i 65 dones amb una mitjana d'edat de 48 anys

T. Ibars / O. Barón / L. Núñez / A. Garnatxe / L. Bernis / C. Belmonte / L. OrtigosaActualitzat

El Parlament que surt d'aquestes eleccions consta de 135 diputats i diputades que s'emmarquen en 8 partits, però sabem qui són? Els posem cara, nom, cognoms, edat o professió en una cambra representada per més homes que dones.

De fet, les eleccions de fa quatre anys van possibilitar que es constituís el Parlament amb més dones de la història: 65 diputades. Tot i això, encara estaven en minoria respecte als seus homòlegs homes. 

Aquest any, la proporció es manté exactament igual: el 51,9% dels diputats són homes i el 48,1%, dones.

Si posem el focus en els diferents partits, alguns tenen la paritat total, com és el cas de Comuns Sumar o el PSC. En d'altres, com a la CUP i ERC, hi ha més dones que homes, i en altres casos els homes són majoria, com al PP i Vox. El partit d'extrema dreta liderat per Ignacio Garriga és el que té la proporció més dispar amb 3 dones i 8 homes.

Amb tot, respecte al 1980 --en què només es van elegir 7 dones--, la presència de diputades a l'hemicicle ha anat augmentat:

 

Si ens fixem en l'edat dels escollits, les eleccions d'enguany han fet augmentar un any la mitjana d'edat, que se situa en els 48 anys.

En aquest sentit, els partits més joves són la CUP i Vox, tots dos amb una mitjana d'edat de 43 anys. De fet, a Vox és on es troba la diputada de menys edat de l'hemicicle: es tracta de Júlia Calvet, elegida per la demarcació de Barcelona i amb 23 anys. Seguida de Mar Besses d'ERC que també va obtenir l'escó a la capital i que té 25 anys.

Els diputats de més edat són Ramón Abad, d'Aliança Catalana, amb 66 anys, amb l'escó provinent de Lleida, i Agustí Colomines, de Junts +, que va entrar per la circumscripció de Barcelona i té 67 anys.

Aquesta seria la mitjana d'edat per partit:

 

 

A més, a les següents infografies interactives podem conèixer, entre altres dades, la professió o formació del diputat, així com la seva trajectòria política. 

PSC: 42 diputats


Junts+: 35 diputats


ERC: 20 diputats


PP: 15 diputats


Vox: 11 diputats


Comuns Sumar: 6 diputats


CUP: 4 diputats


Aliança Catalana: 2 diputats

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut