Mohammed Deif, que ara té 58 anys, en una fotografia de l'any 2000, després de ser arrestat (AFPTV)

Qui és Mohamed Deif, el cap militar de Hamas que viu a l'ombra

Es considera l'autor intel·lectual dels atacs de 7 d'octubre, és un dels objectius més buscats per Israel i ha sobreviscut almenys a vuit intents d'assassinat

RedaccióActualitzat

Hamas assegura que Mohammed Deif, el cap del seu braç armat, està il·lès. És un dels ideòlegs de l'atac sorpresa del 7 d'octubre a Israel, que va desencadenar l'última guerra a Gaza, i és un dels objectius més perseguits per l'exèrcit israelià. És un dels homes que buscaven aquest cap de setmana en l'acció militar que va acabar amb una massacre en un camp de refugiats a Al-Mawasi. 

"Deif" significa "convidat" en àrab. El nom de guerra de Mohammed Diab Ibrahim al-Masri fa referència al fet que canvia constantment de lloc i s'allotja a les cases de partidaris de Hamas.

Ha sobreviscut almenys a vuit intents d'assassinat i des de fa una trentena d'anys ha estat implicat en els cops més durs contra Israel, com a responsable de l'estratègia militar. És un home esmunyedís que s'ha forjat una llegenda. 


Sense imatges actuals

Viure a l'ombra per a ell és qüestió de vida o mort i no utilitza tecnologia moderna per evitar ser rastrejat.

Perquè no se'l pugui identificar, es pot dir que no hi ha fotos seves. Només se'n coneixen quatre imatges: una fotografia del 2020, una altra emmascarada, una imatge de la seva ombra i una que va trobar Israel en un transport d'intel·ligència de milions d'arxius informàtics durant la invasió, segons The Guardian. L'atemptat del 7 d'octubre es va reivindicar amb un àudio seu que s'il·lustrava amb la imatge de l'ombra.

L'ombra que va aparèixer en la reivindicació de l'atemptat del 7 d'octubre a Israel

"Ha estat objecte de múltiples intents d'assassinat israelians, que es creu que l'han deixat desfigurat o parcialment paralitzat", segons explica Hugh Lovatt, expert en l'Orient Mitjà del Consell Europeu de Relacions Exteriors, que ha investigat i escrit sobre la seva vida.


Des de la primera intifada

Va néixer al camp de refugiats de Khan Yunis el 12 d'agost del 1965. Va entrar a Hamas quan es va fundar el 1987, a l'inici de la primera intifada. Llavors tenia 22 anys, i dos anys després va ser arrestat per Israel i va passar 16 mesos a la presó.

A la Universitat Islàmica de Gaza va estudiar física, química i biologia.

Es va allistar a les Brigades Izz ad-Din al-Qassam, el braç armat de Hamas, quan va sortir de la presó, amb l'objectiu de capturar soldats israelians. Des de Gaza, va començar a ascendir ràpidament a les files del grup islamista.

El seu nom apareix a la llista d'agents terroristes dels Estats Units i des del 1995 figura a la llista dels més buscats d'Israel pel seu paper en la planificació i execució de nombrosos atacs, inclosos atemptats suïcides amb bombes en què van morir desenes d'israelians.

El 2000 va ser empresonat de nou però es va escapar. I el 2002, al punt àlgid de la segona intifada, es va coronar com el cap de les Brigades al-Qassam, després que Israel assassinés el seu líder, Saleh Shehada.


Mentalitat de búnquer

A la guerra entre Israel i Hamas del 2014, la dona de Deif, la filla de 3 anys i el fill de 7 mesos van morir en un atac contra casa seva, que buscava assassinar-lo. Des de llavors, ha passat més temps sota terra, eludint la intel·ligència israeliana, a la sofisticada xarxa de túnels subterranis que ell va ajudar a dissenyar.

"Té literalment una mentalitat de búnquer. És un home a l'ombra", afirma Lovatt.

Algunes informacions, no verificades, apunten que Deif està cec d'un ull des de fa anys i que té dificultats en la parla, però altres assenyalen que Deif estava més sencer del que Israel creia, segons filtracions de mitjans hebreus que vindrien dels serveis d'intel·ligència.

 

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGazaGuerra a GazaHamas
Anar al contingut