Laura Loomer baixa del Trump Force One per assistir al debat presidencial entre Trump i Harris a Filadèlfia
Laura Loomer baixa del Trump Force One per assistir al debat presidencial entre Trump i Harris a Filadèlfia (Reuters/Eduardo Munoz)

Qui és Laura Loomer, la conspiranoica i antimusulmana que acompanya Trump en campanya

Veus del partit republicà apunten a la "influencer" d'extrema dreta com a instigadora d'algunes de les últimes sortides de to de l'expresident i candidat republicà

Sergi Pont SànchezActualitzat

Donald Trump es fotografiava aquest dimecres amb bombers de Nova York en els actes de record de l'atemptat de l'11 de setembre de 2001. L'acompanyaven alguns dels pesos pesants del seu cercle de màxima confiança, com els caps de campanya Chris LaCivita i Susie Wiles. Però entre el seu seguici també s'hi va poder veure una figura polèmica i que cada vegada genera més controvèrsia: l'activista i influencer d'extrema dreta Laura Loomer.

Una presència especialment significativa tractant-se d'un 11 de setembre. I és que l'any passat Loomer va encendre la flama de les teories de la conspiració en publicar un vídeo a les xarxes socials on afirmava que l'atac a les Torres Bessones va ser un "treball" organitzat "des de dins". Una acusació cap al govern dels Estats Units sense cap base sòlida i que li va costar la suspensió d'X, en què Loomer va ser readmesa quan Elon Musk va comprar la xarxa social i ara acumula més d'un milió de seguidors.

Però aquest no és el primer acte de campanya en què l'activista ha acompanyat Trump. Dimarts ja va ser a Filadèlfia per al debat presidencial entre Trump i Harris, on va arribar juntament amb l'expresident en el seu avió privat.

Quina influència té Loomer sobre Trump?

Les aparicions de Loomer ja han començat a generar reaccions i comentaris sobre la influència que pot tenir en el discurs de l'expresident. Tot i que ella mateixa assegura que no treballa per a ell, les alarmes van saltar després que Trump digués en el debat de dimarts que els immigrants il·legals es mengen les mascotes dels habitants d'Ohio. Una intervenció que va sorprendre els assessors del candidat i que sorgeix d'un rumor que ja s'havia estès entre l'extrema dreta a la xarxa i que la mateixa Loomer es va encarregar de difondre el dia abans del debat.

En aquest sentit, planen els dubtes sobre el paper que està jugant l'activista d'extrema dreta en la campanya del magnat nord-americà. No està clar quin contacte directe tenen Loomer i Trump, però ja han sorgit veus dins del partit republicà que l'acusen de ser la instigadora del comentari racista que va etzibar Trump en ple debat.

Que el candidat republicà s'aferri a teories de la conspiració per reforçar el seu discurs polític no és res de nou. Però diverses persones properes a l'expresident apunten que Loomer ha contribuït a algunes de les teories que Trump ha posat sobre la taula des que Harris va substituir Biden en la candidatura demòcrata.

Donald Trump aten els mitjans en el debat cara a cara amb Kamala Harris
Donald Trump atén els mitjans en el debat cara a cara amb Kamala Harris (Reuters/Evelyn Hockstein)

Crítiques dels republicans...

Fonts anònimes properes a la campanya de Trump han dit al digital estatunidenc Semafor que estan "100% preocupats" per la proximitat de Loomer amb Trump. "Independentment dels límits que la campanya de Trump li hagi posat, no crec que estigui funcionant", reblava la mateixa font. Altres fonts properes a Trump i Loomer també han assegurat a la CNN que ella té el seu número de telèfon personal i l'ha utilitzat.

Però les intervencions escandaloses de Loomer no s'acaben aquí. També ha fet comentaris racistes sobre la candidata demòcrata Kamala Harris, de qui va dir que, si guanyava, "la Casa Blanca farà olor de curri i els discursos es difondran a través d'un call center", en referència al seu origen indi. Una intervenció que li ha costat les crítiques fins i tot d'una instigadora d'altres teories conspiranoiques com Marjorie Taylor Greene, que va qualificar les acusacions de "terribles i extremadament racistes" i va afegir que "no representa qui som com a republicans o MAGA".


... I resposta de la Casa Blanca

Aquest dijous la Casa Blanca va sortir al pas després dels comentaris racistes de Loomer contra Harris i va condemnar els seus lligams de Trump, amb qui ha viatjat durant la darrera setmana.

"Aquest tipus de comentaris són repugnants. No és americà dir aquest tipus de coses, exactament el tipus de retòrica odiosa i divisiva que hauríem de denunciar", va dir la portaveu de la Casa Blanca Karine Jean-Pierre.

D'on surt Laura Loomer?

Laura Loomer, nascuda fa 31 anys a Arizona, és graduada en Periodisme Televisiu. Però el seu hàbitat natural són les xarxes socials, on s'ha fet un nom a còpia de generar controvèrsia.

Sorgida de l'entorn de l'extrema dreta de les xarxes socials, sovint ha posat a prova els límits de les normes de les xarxes socials, on s'ha arribat a descriure com una "islamòfoba orgullosa". El 2018 va tuitejar que "algú ha de crear una forma no islàmica d'Uber o Lyft" perquè no volia "donar suport a un altre conductor immigrant islàmic". Les seves publicacions antimusulmanes a les xarxes socials finalment li van costar la suspensió a Twiter, Facebook i Instagram.

Ha estat candidata al Congrés en dues ocasions, en què ha utilitzat la seva lleialtat a l'expresident com a argument de campanya. De fet, tan acèrrim és el seu suport a Trump, que va arribar a increpar el governador de Florida Ron DeSantis durant les primàries del partit republicà.

L'agost de l'any passat, Trump va arribar a suggerir la contractació de Loomer per a la campanya, segons van assegurar aleshores fonts de la CNN, però els seus assessors haurien impedit que se sumés a l'equip.

No obstant això, la seguidora incondicional de Trump ha tingut accés gairebé sense restriccions al candidat republicà, que la va arribar a lloar en públic quan va dir que "és una persona fantàstica i una gran dona".

Sigui com sigui, sembla clar que Loomer s'ha fet un lloc en un cercle proper a Trump, viatjant sovint al Trump Force One on, assegura, va viatjar l'endemà de l'intent d'assassinat de l'expresident: "Em volia a l'avió amb ell".

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Eleccions Estats Units 2024
Anar al contingut