Qui és la magistrada catalana Isabel Perelló, la primera dona que presidirà el CGPJ i el Suprem

Aquesta és la primera vegada que una dona presideix el Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Suprem, i aquest era, precisament, una de les exigències del sector progressista

RedaccióActualitzat

A només dos dies de l'inici del curs judicial, aquest dijous, els vocals del Consell General del Poder Judicial han triat finalment la catalana Isabel Perelló com a presidenta de l'ens després d'un llarg bloqueig.

El nom de Perelló arribava a la trobada del CGPJ d'aquest dimarts com una figura de consens entre el bloc progressista i el conservador, després de més d'un mes i quatre reunions infructuoses per elegir presidència.

L'elecció d'Isabel Perelló, magistrada del Tribunal Suprem, s'ha produït després que dilluns a la nit el Consell acordés obrir les candidatures per mirar de desbloquejar la situació, amb les negociacions enquistades.

Perelló dirigirà el màxim òrgan judicial i també aquest tribunal, el Suprem, després d'obtenir el vistiplau de 16 dels 20 vocals del CGPJ. 

La magistrada catalana es converteix en la primera dona a presidir el CGPJ. Que la presidència l'ocupés una dona era una de les exigències del bloc progressista.


Magistrada del Tribunal Suprem amb 39 anys de carrera

Nascuda el 1958 a Sabadell, Perelló va iniciar la seva carrera judicial l'any 1985 i des d'aleshores ha passat pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Maó, l'Audiència Provincial de Barcelona i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

A més, forma part de l'associació progressista Jutgesses i Jutges per a la Democràcia des de fa dècades.

Des del 2009 integra la Sala Tercera del Tribunal Suprem, especialitzada en qüestions del contenciós administratiu. Allà s'encarrega de recursos interposats per organismes reguladors com el Banc d'Espanya o la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

Isabel Perelló va ser ponent de la resolució del Suprem que va rebutjar la petició dels socialistes de revisar els vots nuls de les eleccions generals del 23 de juliol a la província de Madrid.

El tribunal va considerar en aquell moment que la diferència dels resultats que s'al·legava, de 1.200 vots, no era suficient per a revisar-los. 


Una figura cabdal per al CGPJ

La presidenta del Consell General del Poder Judicial és una figura cabdal en les votacions del Consell General del Poder Judicial perquè és l'encarregada de desempatar les votacions d'aquest òrgan, format per 10 magistrats conservadors i 10 de progressistes. A més, és també la presidenta del Tribunal Suprem.

Ara, Isabel Perelló haurà de fer front a un dels primers reptes que s'ha encomanat al nou òrgan de govern dels jutges, després de cinc anys i mig de paràlisi: elaborar, en un termini de sis mesos, una proposta per al nou sistema d'elecció dels vocals d'aquest òrgan.

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem CGPJ
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut