Neus Català va explicar la seva història als nens dels Guiamets
Neus Català va explicar la seva història als nens dels Guiamets
Els Guiamets

Qui era Neus Català, explicat per nens que la van conèixer

Tres veïns dels Guiamets recorden la supervivent dels camps de concentració nazis, morta fa un mes i mig, en un programa especial de l'"InfoK"

RedaccióActualitzat

"A ella, això de fer labors tot el dia a la cuina no li anava. Li anava la política. Va tindre les idees més modernes de l'època."

Les idees revolucionàries de Neus Català van aflorar de seguida. Qui parla d'ella és en Pau, un noi de 14 anys, dels Guiamets, que va poder conèixer la supervivent dels camps de concentració nazis que va morir fa un mes i mig, als 103 anys. L'informatiu juvenil "InfoK" li ha dedicat un programa especial.


Va passar una tarda amb ella, ara fa tres anys, juntament amb l'Estel i en Jan, també del mateix poble del Priorat on va néixer Català. D'aquesta manera expliquen qui va ser:


En acabar la Guerra Civil, el 1939, va haver de fugir a França, travessant els Pirineus i enduent-se amb ella gairebé 200 nens a qui va salvar la vida. Va aconseguir arribar a França, però al cap d'un temps, la van detenir i la van portat al camp de concentració de Ravensbruck, a Alemanya. En Pau recorda les condicions que va haver de suportar:

"Treballaven com si fossin rucs. Feien la feina de rucs. Lo dia que els donaven una pell de mandarina com lo dit petit, es veu que feien una festa tremenda."  

I també una vivència impossible d'oblidar:

"La van detenir a ella i al seu marit. I es veu que lo seu marit estava al davant de lo seu tren, perquè les dones estaven en un camp de concentració diferent. I li vaig sentir dir a ella que es van acomiadar. Va ser l'última vegada que es van veure. I que lo SS, que és la policia nazi,  que tenia a la vora, se veu que li queien les llàgrimes a galletades, de veure aquell comiat tan trist."

 


"No morir era un acte de resistència", deia ella. El seu caràcter lluitador la seva salvar i la convertir en una de les supervivents del camp, tot i que "mai més va poder dormir com dormia abans", explica en Pau.

La resta de la seva vida va seguir lluitant perquè el que li va passar no s'oblidés i també per allò que li semblava injust, fins i tot quan ja no podia ni caminar.

 

 

"(Jan) Va haver de ser una dona molt valenta per tot el que va passar i encara estava vivint.

(Pau) I que va defensar els seus ideals des que va néixer fins que es va morir.

(Estel) Sabia molt les coses com les havia de fer. Era molt lliure.

(Pau) No tenia por de dir el que havia de dir."

 


A Neus Català li han fet moltíssims reconeixements, entre ells, els més importants que dona el govern català. En Pau, l'Estel i en Jan remarquen que s'ha de mantenir la seva història ben viva. Ella donava aquesta lliçó als joves:

"Que els joves aprenguin que s'ha de conviure, que s'ha de discutir, que per les armes no s'arregla res."

 

Explicar l'Holocaust als nens

Conèixer la història de Neus Català permet acostar als més joves un dels episodis més foscos de la història de la humanitat, l'Holocaust. L'"InfoK" explica en aquest vídeo què va ser:


Els espectadors de l'"InfoK" han pogut fer preguntes a un supervivent dels camps nazis, l'Isaac, que ara viu a l'Uruguai. "Si algú estava malalt, li donaven medicines?", "Tenies amics, al camp de concentració?", "Vas pensar alguna vegada que no sortiries d'allà?" o "Com vas sortir del camp" són algunes de les qüestions que li han fet.


Els més joves es poden preguntar com pot ser que existís tanta maldat, i l'"InfoK" ha traslladat la pregunta amb la psicòloga Mercè Conangla, que posa en valor l'empatia i el coratge davant certes dinàmiques de grup.

 


Recomanacions literàries

  • "El diari d'Anna Frank", també en versió còmic (Ari Folman i David Polonski)
  • "Rosa Blanca" (Roberto Innocenti)
  • "El noi del pijama de ratlles" (John Boyne)
  • "La historia de Erika" (Ruth Vander Zee)
  • "Adam i Thomas" (Aharon Appelfeld)
  • "El noi de la casa de la muntanya" (John Boyne)
  • "Un tresor a la neu" (Marie McSwigan)
  • "Quan Hitler va robar el conill rosa" (Judith Kerr)

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut