
Querella d'una exmoderadora de TikTok a Barcelona: "Les condicions són inhumanes"
Segons l'acusació, l'empresa Majorel coneix els riscos psicosocials de la feina però no fa res per protegir els treballadors
Una extreballadora de Majorel, l'empresa que modera TikTok a Barcelona, ha presentat una querella contra l'empresa pels danys que li va causar la feina com a moderadora de continguts.
Durant 5 anys, la dona es va veure obligada a visualitzar i a filtrar tota mena de materials violents, com ara vídeos d'assassinats, violacions, suïcidis o abusos a menors.
Segons l'acusació, l'empresa coneix els riscos psicosocials que comportava aquella feina i, tot i així, no fa res per protegir els treballadors:
"S'imposen als moderadors de contingut unes condicions laborals absolutament inhumanes i que són totalment inaguantables per a qualsevol ésser humà."
De fet, la demandant va haver d'agafar la baixa per ansietat i depressió. Fa dues setmanes, Inspecció de Treball ja va multar l'empresa amb 15.000 euros per no vetllar per la salut mental de la plantilla.
5 minuts de descans visual cada hora
L'extreballadora denuncia que al seu contracte deia que feia de teleoperadora, una feina que no es corresponia en absolut amb les funcions que feia de moderació.
I assegura que, abans de contractar-la, l'empresa no li va dir mai que hauria de veure contingut violent, i encara menys de forma constant durant tota la jornada laboral.
L'advocat Francesc Feliu explica a TV3 que han optat per una querella criminal perquè "hi ha una vulneració flagrant dels drets dels treballadors" i "una desídia quant al control efectiu del dany psicològic".

Treballava els caps de setmana de 8.00 a 16.00 i només tenia 5 minuts de descans visual cada hora. Durant els 55 minuts restants no es podia aixecar de la cadira "sota cap concepte".
Els 5 minuts de descans s'havien de complir de manera cronometrada, però segons l'acusació no era prou temps per descansar ni tampoc hi havia l'opció d'un descans extra en cas d'haver estat impactat per algun vídeo en concret:
"La càrrega de treball era extremadament alta. La querellant havia de visualitzar, de forma abundant i excessiva, vídeos, imatges i converses altament sensibles sense descans, un darrere l'altre."
El descans visual diari era de 35 minuts (5 minuts cada hora no acumulables). Però l'extreballadora denuncia que en més d'una ocasió no va poder-los fer per la càrrega de feina que tenia. I, si no es complien, l'acusació diu que l'empresa ho modificava per complir la normativa.
Segons relata la querella, els moderadors tenien un temps màxim de 16 segons per moderar cada vídeo, i en una jornada de feina en podien arribar a veure entre 800 i 1.200.
A més, denuncien que moltes instruccions internes de l'empresa eren contradictòries, i això feia que els treballadors no poguessin complir els objectius. I aquesta era una manera de reprotxar-los baix rendiment.
"Cap mesura per protegir la treballadora"
La tasca de moderació de vídeos sense parar va portar l'extreballadora a patir "un elevat nivell d'ansietat". Segons la querella, l'exposició a contingut altament sensible li va fer desenvolupar un trastorn mental.
Per tot plegat, va agafar la baixa i l'empresa la va acabar acomiadant uns mesos després.
"Els responsables eren plenament conscients de l'estat de salut de la treballadora i dels impediments generats per l'ansietat que li provocava visualitzar el contingut pertorbador. No obstant, no es va prendre cap mesura interna per protegir-la."
La querella recull que l'empresa, amb seu al 22@ de Barcelona, va implantar el 2021 un programa per proposar als moderadors activitats de grup i assistència amb psicòlegs.
Però denuncien que aquest suport no el feien psicòlegs clínics habilitats per donar assistència psicològica, diagnosticar malalties mentals i proporcionar tractament mèdic. I que no es va informar els treballadors d'aquest servei.
També critiquen que la demandant va començar a treballar a l'empresa el 2019 i que, per tant, durant dos anys no hi havia cap servei de psicòlegs.
L'extreballadora està pendent de demanar una incapacitat laboral. Se li ha diagnosticat un trastorn d'estrès posttraumàtic, un trastorn depressiu i un d'ansietat, i està en tractament mèdic.
La demanda és contra 5 càrrecs de l'empresa Majorel i contra TikTok per un delicte continuat contra els drets dels treballadors, un altre per lesions greus per imprudència greu i pel delicte contra la integritat moral.
- ARXIVAT A:
- Xarxes socials TecnologiaTikTok