La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, amb el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños, aquest dimarts al Congrés (EFE/ Fernando Villar)

Què són els objectius de dèficit i per què són tan importants?

Es tracta d'un mecanisme per limitar la despesa de totes les administracions públiques i condiciona l'elaboració dels pressupostos generals de l'Estat

La negociació fallida, per ara, entre el govern espanyol i Junts per aprovar la senda del dèficit ha tornat a posar sobre la taula aquest concepte. Però, què són els objectius de dèficit i per què tots els pressupostos giren al seu voltant?

Ras i curt, la senda del dèficit és una salvaguarda per evitar que les administracions gastin molt més del que ingressen, o bé, segons com es miri, una cotilla que els limita el marge de maniobra.

Sigui com sigui, després de la crisi i del rescat bancari del 2012, l'anomenada "senda d'estabilitat" va convertir-se en l'eina del govern espanyol per demostrar a la Unió Europea que podia estrenye's el cinturó.

 

12.000 milions en joc

Fins al 2027, el ministeri d'Hisenda ofereix a les comunitats autònomes poder gastar una mica més del previst.

Per Catalunya, cada dècima de despesa extra representa uns 300 milions d'euros: sumades totes les comunitats i els ajuntaments, serien uns 12.000 milions d'euros.

Però Junts argumenta que el govern espanyol s'autoconcedeix més màniga ampla, més dèficit, i que hauria de repartir-lo de manera més equitativa amb les comunitats, que tindrien encara més marge extra per gastar.

 

El govern espanyol avisa que, si no hi ha acord, podria tirar pel dret i tramitar els pressupostos igualment, però amb els objectius anteriors, que són més exigents: per això argumenta que estan en joc 12.000 milions d'euros.

En qualsevol cas, més endavant els pressupostos hauran de passar pel sedàs del Congrés i allà haurà de trobar els suports que, avui, encara no té.  

ARXIVAT A:
JuntsGovern espanyol
Anar al contingut