
Què pot suposar el veto de Trump a Repsol i altres companyies per exportar petroli de Veneçuela
Entre les companyies afectades hi ha Repsol, que és al país llatinoamericà des del 1993
La revocació de Donald Trump a Repsol i a altres companyies occidentals del permís per continuar exportant petroli des de Veneçuela i l'amenaça d'aranzels, si no ho fan, ha obert diverses preguntes. El govern espanyol ja ha dit que el subministrament aquí està garantit i Repsol assegura que confia a reconduir la situació parlant amb els Estats Units. Segons el conseller delegat de la companyia, Josu Jon Imaz, es manté un "diàleg obert i fluid" i amb "relació directa amb les autoritats americanes".
"Veurem si som capaços de buscar mecanismes que puguin permetre que seguim amb la nostra activitat en aquest país, que no ha estat fàcil (...) jo tinc una visió atlàntica de la vida, molt propera a l'administració americana, amb total transparència i col·laboració. Sempre hem respectat i respectarem l'àmbit de les sancions internacionals", ha conclòs Imaz en la primera compareixença després de l'amenaça de Trump.
A l'espera de com es va concretant tot plegat abans de finals de maig, que és el termini que ha donat Trump per deixar d'exportar cru des de Veneçuela, resolem algunes preguntes:
Quina mesura vol aplicar Trump?
El president nord-americà ha anunciat la revocació de permisos i exempcions concedides a empreses petrolieres per exportar cru des de Veneçuela. Es tracta d'exempcions a l'embargament imposat pels Estats Units a Veneçuela que tenen certes empreses. Això vol dir que aquestes empreses podran ser sancionades si continuen operant com fins ara.
Quines companyies afecta?
Repsol (Espanya), Global Oil Terminals (EUA), Eni (Itàlia), Maurel & Prom (França) i Reliance Industries (Índia).
Quan van aparèixer aquests permisos?
Aquests permisos els va emetre el Departament del Tresor nord-americà i permetia a Veneçuela comercialitzar el seu gas i cru en els mercats internacionals tot i l'embargament imposat. Sota el format de llicències, exempcions o cartes de conformitat, podien operar a través de l'empresa pública veneçolana PDVSA sense que els afectessin les sancions imposades per Washington.
De fet, el president Biden va renovar aquests permisos el 2024. Amb la mesura anunciada aquest diumenge, el govern nord-americà vol intentar asfixiar econòmicament l'economia veneçolana i així, fer pressió per fer fora del poder Nicolás Maduro. L'administració nord-americana no reconeix la victòria de Maduro el juliol de l'any passat, després que l'oposició denunciés que hi havia hagut frau. Maduro va jurar el càrrec al gener, tot i els dubtes en els resultats de les eleccions.
Què suposa la mesura?
Es revocaran els permisos que tenen aquestes companyies per poder operar i treure petroli de Veneçuela. Uns permisos que els permetien continuar operant. Això vol dir que les companyies que se saltin l'embargament i les directives americanes podran ser sancionades per l'administració americana. Trump també ha amenaçat tots els països que comprin petroli veneçolà amb uns aranzels del 25% per a tots els productes que s'exportin cap als Estats Units.
Quina importància té Veneçuela en el mercat de petroli?
Veneçuela disposa de les reserves de cru més grans del planeta. De fet, a principis dels 2000 van arribar a tenir un rècord de producció de tres milions i mig de barrils diaris. Però, actualment, fruit d'una mala gestió, corrupció i també de les sancions americanes del 2019, són d'un milió.
Quina és la presència de Repsol a Veneçuela?
La companyia espanyola opera a Veneçuela des del 1993, i, de fet, té una relació contractual amb l'empresa pública PDVSA a través d'una companyia mixta. L'any passat, el país llatinoamericà va enviar a Espanya el doble de petroli que l'any anterior, fins a assolir xifres rècord dels últims vint anys.
El cru es refina en plantes espanyoles i serveix per saldar deutes pendents amb la companyia veneçolana. Un fet que l'administració nord-americana havia permès. Amb tot, la principal producció és de gas natural, que representa gairebé el 85% de la seva producció al país.
Repsol ja ha reconegut riscos geopolítics associats al patrimoni que té a Veneçuela, que és de més de 450 milions d'euros, i que inclou inversions en diversos projectes i deutes a cobrar de PDVSA.
La mesura anunciada aquest diumenge, per tant, amenaça la capacitat de Repsol per recuperar aquest deute.
Espanya és el segon major comprador de petroli veneçolà i com va passar quan va tallar-se el petroli rus, pot afectar els preus, tot i que no el subministrament.
- ARXIVAT A:
- Estats UnitsDonald Trump Nicolás Maduro Veneçuela