Què passarà a Gaza després de la guerra? L'alternativa dels països àrabs al pla de Trump
La iniciativa planteja els terminis per a la reconstrucció de la Franja i fa una proposta de governança per assegurar-ne l'estabilitat política
La Lliga Àrab, l'organització que agrupa els països àrabs del Pròxim Orient i del Magreb, s'ha fet seva la proposta d'Egipte per a la reconstrucció de Gaza un cop s'aturi la guerra.
Després d'una trobada al Caire, el secretari general de la Lliga, Ahmed Abul Gheit, va anunciar dimarts que el pla de 53.000 milions de dòlars egipci "és ara un pla àrab".
El document inclou un termini per a la reconstrucció d'habitatges i infraestructures a la Franja de Gaza, així com una solució política que preveu un govern provisional tecnòcrata previ a la presa del control de Gaza per part de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP).
El pla proposat pels països àrabs arriba en contraposició a l'anunciat per Donald Trump, que planteja l'expulsió dels palestins per fer-hi "la Riviera del Pròxim Orient".
Reconstrucció en tres fases
El pla de reconstrucció proposat inicialment per Egipte preveu un desplegament en tres fases.
En la primera fase, de sis mesos, els esforços se centrarien a desenrunar i retirar explosius, així com a adequar la carretera de Salah al-Din, que vertebra tota la Franja de nord a sud, i a construir 200.000 habitatges provisionals per acomodar-hi 1,2 milions de persones.
El document de la proposta, emès per la presidència d'Egipte, inclou imatges generades amb intel·ligència artificial com a "inspiració".

En aquest temps, també s'hauria de rehabilitar uns 60.000 habitatges. Segons l'ONU, el 90% dels habitatges de Gaza estan destruïts o malmesos.
Aquesta fase tindria un cost de 3.000 milions de dòlars.
La segona fase, de 20.000 milions de dòlars de cost, planteja continuar la retirada de runa de la Franja i construir xarxes d'infraestructures bàsiques --com aigua, clavegueram, electricitat, telecomunicacions...-- al llarg de dos anys.
La tercera fase duraria dos anys i mig, durant els quals es construiria habitatge permanent per a tota la població de Gaza.
A més, es preveu començar treballs per establir-hi una zona industrial, la construcció d'un port comercial i de pesca i la de l'aeroport.
El cost previst d'aquesta fase és de 30.000 milions de dòlars.
Segons el document, el finançament necessari per tirar endavant el pla arribaria a través d'inversions de fons públics internacionals --com les Nacions Unides o els països rics del golf Pèrsic--, d'entitats financeres internacionals i d'inversions privades.
En aquest sentit, es preveu l'organització d'una conferència internacional de possibles inversors per finançar el projecte, que inclou equipaments com aquest, generat amb intel·ligència artificial.

Pla per a l'estabilitat política i de seguretat
A banda de la reconstrucció física de la Franja de Gaza, el pla assumit per la Lliga Àrab inclou una proposta per assegurar l'estabilitat i la governabilitat a la Franja, controlada actualment per Hamas.
La proposta planteja establir un govern de "tecnòcrates palestins independents" encarregat de gestionar l'ajuda humanitària i les primeres fases de la reconstrucció, previ a l'arribada de l'Autoritat Nacional Palestina al poder.
Actualment, l'ANP controla només Cisjordània, després que Hamas l'expulsés de Gaza el 2007 arran del conflicte amb Fatah, que domina l'ANP.
El president d'Egipte, Abdel Fattah al-Sisi, ha explicat que, en paral·lel a la proposta, el pla és avançar cap a l'anomenada solució dels dos estats.
El document de la proposta no especifica què passaria amb Hamas --no parla del seu futur rol ni de cap possible dissolució-- un cop aquest nou govern prengués el control de la Franja, però diu que l'"obstacle" dels grups armats se solucionaria si deixessin d'existir les causes del conflicte amb Israel.

Com de viable és el pla àrab?
La proposta d'Egipte secundada per la Lliga Àrab afronta diversos reptes, des del desafiament econòmic a l'establiment d'un govern efectiu a la Franja.
El desafiament més gran, però, és el d'aconseguir que els grans actors del conflicte l'acceptin. De moment, tant Israel com els Estats Units el descarten.
L'administració de Donald Trump insisteix en el seu pla de desplaçar la població palestina de la Franja i assegura que la proposta àrab no soluciona el fet que Gaza és "inhabitable" per la destrucció de la guerra.
D'altra banda, Israel ha descartat repetidament qualsevol iniciativa que apropi el conflicte a la solució dels dos estats i segueix elogiant la proposta de Trump per a la Franja.

Per part de Hamas, sembla que el grup veu bé el pla de reconstrucció i dona suport a l'establiment del govern provisional format per tecnòcrates "competents i independents".
Ara bé, no és clar si acceptaria el retorn de l'Autoritat Nacional Palestina a Gaza.
El que és clar és que l'organització islamista, que té la destrucció d'Israel com un dels seus objectius fundacionals, no estaria disposada a dissoldre's.
A més dels obstacles polítics, la Lliga Àrab tindria el repte colossal d'aconseguir els 53.000 milions de dòlars que calcula que costarà la reconstrucció de la Franja.
Una tasca que dependria, també, de la capacitat dels implicats d'assolir una pau duradora que doni garanties als possibles inversors que els edificis que financin no acabaran, un altre cop, assolats per la guerra.
Trump amenaça Hamas i confirma converses directes amb el grup
Donald Trump ha publicat un comunicat a la seva pròpia xarxa social en el qual exigeix a Hamas que retorni tots els ostatges i els cossos dels ostatges morts a Israel de forma immediata.
Trump ha exigit al grup que controla la Franja de Gaza que "marxin de Gaza, mentre encara puguin", i ha enviat també un missatge a la població:
"També, a la gent de Gaza: Us espera un bonic futur però no si reteniu ostatges. Si ho feu, esteu morts!"
La portaveu de la Casa Blanca, Karoline Leavitt, ha explicat que el seu govern està negociant directament amb Hamas per l'alliberament dels ostatges, tot i la política històrica del país de no comunicar-se directament amb grups que considera terroristes.
- ARXIVAT A:
- IsraelPalestinaGazaGuerra a Gaza