Diverses famílies demanen inscriure's en bloc a escoles d'alta complexitat (Pexels/Sarah Dietz)
Manresa

"Que l'aula sigui com el parc": preinscripció en bloc per trencar amb les escoles gueto

Famílies de Manresa criden a inscriure's en bloc a una escola d'alta complexitat per combatre la segregació, com van fer altres pares i mares el curs passat

RedaccióActualitzat

"Hauria de ser un dret de l'infant a tenir una aula realment amb una composició igual que la que pot trobar en un parc, bé, igual que en el seu municipi". Aquesta és la idea que defensa Yolanda Delgado. Com ella, altres famílies de Manresa fan una crida a inscriure's a escoles d'alta complexitat que hi ha al barri on viuen, per combatre la segregació escolar.

Són centres amb alumnes d'orígens i cultures molt diferents. I això genera prejudicis que algunes famílies volen trencar, apuntant els fills en bloc a aquestes escoles.


L'any passat ho van fer 8 famílies, entre les quals la de la Sara Pia, que desmenteix els temors d'altres famílies. "Que tots són de fora, que l'aprenentatge és més lent... Si entrem en bloc en una escola petita, d'una línia i som 7-8 famílies, això ja es trencarà", comenta. Un any després, el balanç és positiu. "El nostre fill i els fills de les altres famílies estan contents i van a l'escola feliços", explica.

 

Formulari a les xarxes per evitar escoles gueto

 

Ara, una vintena de famílies de Manresa es plantegen fer el mateix. Han fet una crida a través de les xarxes per agrupar-se i apuntar els seus fills a aquests centres, prioritzant el projecte educatiu i la proximitat al seu barri i no pas la composició de l'aula.

Míriam Agulló, una de les mares, destaca que volen que la realitat del centre s'assembli a la de la Manresa del segle XXI:

"N'hi ha dues que no sabem quina triar. Són d'aquestes estigmatitzades i les dues ens encanten. Com més siguem, més semblant serà segurament aquest percentatge de diversitat de l'alumnat al que és la realitat de Manresa avui dia."


Martí Prats, impulsor de la iniciativa, lamenta que el racisme i el classisme perpetuïn la segregació.

"La nostra segona opció és de màxima complexitat... I la tercera i la quarta, perquè és el barri on vivim. I per descartar la màxima complexitat hi ha motius de racisme, de classisme i de molts altres tipus. No és a aquesta gent a qui ens dirigim."


Prats creu que molta gent posa excuses per no fer el pas. "Que el fill no podrà encaixar, no podrà aprendre prou, no serà prou ben atès, l'excusa que sigui... I acaba per no entrar-hi. I la segregació es manté", destaca.

 

La meitat de les escoles públiques de Manresa són d'alta complexitat

A Manresa, com passa a moltes altres poblacions, de les 13 escoles públiques, la meitat són de màxima complexitat. S'hi concentren famílies d'origen migrat i, en molts casos, també de condicions econòmiques desafavorides.

Els impulsors de la iniciativa contra les anomenades escoles gueto remarquen que hi ha centres amb una diversitat de més del 90% i altres que no arriben ni al 10%.

ARXIVAT A:
Educació MenorsPobresaRacisme
Anar al contingut