Caiguda d'un arbre a causa de les fortes ventades a Barcelona (Cristina Monclús)

Què has de fer i què no has de fer quan bufa vent intens? Consells per a les ventades

Retirar objectes que puguin caure a la via pública, evitar zones d'arbrades o moderar la velocitat quan es condueix són algunes de les recomanacions

RedaccióActualitzat

El vent és un fenomen meteorològic que pot arribar a ser perillós quan bufa amb força, tant pel que fa a danys humans com d'infraestructures. És per això, que Protecció Civil recomana una sèrie d'actuacions en funció del lloc on ens trobem i de la previsió meteorològica. 

I és que abans que comenci l'episodi de vent, Protecció Civil recomana retirar tots aquells objectes susceptibles de caure a la via pública des de balcons, terrasses, terrats i altres elements elevats, així com assegurar aquells que no es puguin retirar.

En el moment que el vent sigui intens, cal evitar situar-se en punts que poden implicar un risc associat, com ara zones d'arbrades --pel perill que caigui una branca--, o al costat de murs que no siguin estables. Així com apartar-nos de qualsevol element inestable que pugui caure per la força de les ventades.

Fortes ventades a l'illa de Mallorca

A més, sovint el fet que hi hagi vent implica un fort onatge. És per això que es recomana a la ciutadania evitar l'accés a les platges, als espigons i entrar a l'aigua quan onegi la bandera vermella.

També cal ser molt prudent en la conducció i seguir els consells del Servei Català de Trànsit, com ara agafar fort el volant o manillar, moderar la velocitat i corregir les desviacions de la trajectòria i vigilar la distància lateral en avançaments.

Onades a Castell-Platja d'Aro
Imatge d'un temporal a Castell-Platja d'Aro (Narcís Guinó Palol)

Unes actuacions que es resumeixen a continuació:

Al domicili:

  • No pujar a llocs alts i exposats al vent, com ara terrats, bastides o similars.
  • Retirar els testos i objectes de les finestres i els balcons que puguin caure al carrer.
  • Revisar les antenes o els aparells d'aire condicionat situats a l'exterior de la llar.
  • Tancar i assegurar les portes i finestres.
  • Abaixar les persianes i recollir els tendals.

Al carrer:

  • És convenient allunyar-se de cornises, murs i arbres que es puguin desprendre.
  • Circular amb cura a la vora d'edificis en obres.
  • Extremar les precaucions si es fan activitats a l'aire lliure.  
  • Tenir cura dels vehicles que estiguin aparcats al carrer. El vent pot fer caure motos o altres elements del mobiliari urbà.
  • Procurar allunyar-se del litoral. Les ventades fortes sovint van acompanyades de marees i d'onatge.
  • Si s'ha de conduir: reduir la velocitat i corregir les desviacions del vent, agafar fort el volant i vigilar la distància lateral en els avançaments.

 

ARXIVAT A:
Ventades
Anar al contingut