Les bossetes de nicotina també són cancerígenes (iStock/Andrii Atanov)

Què és l'snus blanc? L'addictiva alternativa al tabac que guanya força entre els joves

Són bossetes de nicotina sintètica que s'absorbeixen per la geniva i poden arribar a provocar càncer gastrointestinal, problemes cardiovasculars i a les genives i dents

Agustí SerratActualitzat

Ja està completament normalitzat als països nòrdics, i a poc a poc s'està fent un lloc també a Catalunya. Es tracta de l'snus blanc, una nova manera de consumir nicotina que s'ofereix com a alternativa al tabac convencional.

Són una mena de bossetes que estan plenes de nicotina sintètica --no de tabac-- i que es posen entre el llavi superior i la geniva. D'aquesta manera, els que en consumeixen n'absorbeixen tota la substància i, després, llencen el sobret.

En països com Suècia o Dinamarca és pràcticament impossible sortir al carrer i no veure ningú que en consumeixi. A Catalunya, encara no és ni de lluny tan habitual, però les vendes han augmentat de manera significativa des de principis d'any.

En Joan Miquel Moraga, un estanquer de Barcelona, confirma que "les comandes que en fa es van incrementant cada setmana", perquè molts consumidors, sobretot joves, ho proven i després repeteixen.

"Normalment els que més en compren són joves d'entre 20 i 30 anys. A banda, també venen a buscar-ne molts turistes dels països nòrdics o del centre d'Europa."

Precisament per captar l'interès del públic jove, igual que passa amb els vapejadors, l'snus es ven de molts gustos diferents.

En qualsevol estanc, se'n poden trobar de menta, maduixa, llima o fruites tropicals, per exemple. També n'hi ha de més suaus --amb menys nicotina-- i de més intensos.

Hi ha snus blanc de diversos gustos i també amb diferents graus de nicotina (3Cat)

També és cancerigen i un risc per a la salut

Un dels grans arguments que utilitzen els defensors de l'snus blanc és que és menys perjudicial per a la salut que el tabac convencional. Tot i que aquesta nova forma de consumir nicotina segueix tenint molts riscos.

Jacobo Sellarés, pneumòleg de l'Hospital Clínic de Barcelona i secretari de la Societat Catalana de Tabaquisme, alerta que l'snus, igual que el tabac, també és cancerigen.

Concretament, com que s'absorbeix per la boca, pot provocar càncers gastrointestinals --per exemple, d'esòfag o estómac-- i també problemes a les genives i les dents. També pot causar problemes cardiovasculars com taquicàrdies o alteracions del ritme cardíac.

En canvi, el que sí que desapareix és el risc de càncer de pulmó.

"Com que no es fuma, no fa mal als pulmons. Però com que la seva absorció és gastrointestinal, el dany és en un altre lloc. En  general és menor. Això és així. Però no és un risc zero. Hem d'avisar la població que el consum continuat d'aquest producte és un problema per a la salut."


El principal perill, l'addicció

Tot i així, el principal perill de l'snus és l'addicció. A diferència del tabac, es pot consumir en qualsevol lloc i a qualsevol hora, i això fa que la dependència dels que en prenen sigui més gran.

I a més, també porta fins a deu vegades més quantitat de nicotina que el tabac convencional.

Mentre que fumant una cigarreta s'absorbeixen 1 o 2 mil·ligrams de nicotina, en el cas dels snus més forts, es pot arribar als 10 mil·ligrams per bosseta.

Porta d'entrada al tabac

Sellarés també desmenteix la idea que l'snus pugui servir com a mètode per deixar de fumar. De fet alerta que, en molts casos, els qui prenen snus segueixen consumint tabac, fins i tot combinant les cigarretes amb les bossetes de nicotina.

"L'snus no està comercialitzat per deixar de fumar, sinó per consumir nicotina de manera crònica. Ens preocupa sobretot el consum dual. L'snus és l'entrada a consumir cigarret convencional. Molta gent fuma una miqueta, i la resta de nicotina que li falta la pren amb aquests sistemes."

Tot i així, sí que admet que l'auge de l'snus forma part d'un canvi de tendència entre els més joves, que prefereixen alternatives com els vapejadors o les bossetes de nicotina i, en canvi, no veuen amb tan bons ulls el tabac tradicional. Precisament, això és el que fa que les grans empreses apostin per aquests nous formats.

"La indústria tabaquera s'està adonant que ha de fer un canvi perquè les cigarretes convencionals tenen data de caducitat, i ha de buscar altres vies per mantenir un negoci que dona molts diners."

Avís de perillositat en una capsa de snus blanc (3Cat)

Esquivant la regulació

L'snus blanc, és a dir, les bossetes de nicotina sintètica, no està regulat ni a Catalunya, ni al conjunt de l'Estat, ni tampoc en bona part d'Europa.

Això vol dir que, actualment, aquest producte pot esquivar les lleis antitabac i es pot vendre als estancs sense restriccions. Això passa perquè, tècnicament, el que porten els sobrets no és tabac i encara no s'ha creat cap normativa específica per a aquests productes alternatius de nicotina sintètica.

El que sí que està prohibit a tota la Unió Europea, excepte a Suècia, és l'snus tradicional. En aquest cas, el que hi ha dins les bossetes sí que és tabac triturat, i per tant aquesta substància sí que està regulada i no es pot vendre als estancs.

 

ARXIVAT A:
SalutTabac
Anar al contingut