Àngel Llàcer en una imatge d'arxiu (3Cat)

Què és la shigel·la, el bacteri amb què es va infectar Àngel Llàcer al Vietnam

El bacteri és l'agent causant de la shigel·losi, una infecció bacteriana al revestiment dels intestins, sobretot en humans
Redacció
TEMA:
Salut

El presentador, actor i director teatral Àngel Llàcer ha reaparegut públicament després de quatre mesos i mig recuperant-se d'una malaltia infecciosa que el va fer debatre entre la vida i la mort.

En la primera entrevista que concedeix, a "Col·lapse", va explicar que el seu calvari va començar al Vietnam. "Menjava i bevia de tot. No vigilava". Després van començar els vòmits i la diarrea. Quan va tornar a Barcelona, Llàcer va fer-se una revisió perquè li feia molt mal la cama i no podia caminar.

La seva metgessa va diagnosticar-li una infecció per shigel·la, un bacteri que se li havia menjat el 30% del bessó. Després de la primera operació, no van aconseguir eliminar el bacteri del seu organisme i hi havia el risc que se li estengués per tot el cos.

En aquell moment, Llàcer es pensava que es moriria i volia acomiadar-se dels seus éssers estimats. La infecció per shigel·la va comportar-li quatre operacions en una cama i catorze dies a l'UCI, però va sobreviure. Ara s'està recuperant i està tornant a aprendre a caminar.


Què és la shigel·la i com es transmet?

La shigel·la és un bacteri proper a l'"E.coli" i la salmonel·la. És l'agent causant de la shigel·losi, una infecció bacteriana al revestiment dels intestins, sobretot en humans.

La malaltia és molt contagiosa i es transmet per via fecal-oral. Les persones infectades alliberen els bacteris en defecar.

La shigel·la s'introdueix al cos per contacte directe amb persones infectades o pel consum d'aigua i aliments contaminats amb restes fecals. No calen molts bacteris per causar una infecció, i la shigel·la pot estar present als excrements d'una persona durant quatre setmanes.

Fotografia microscòpica d'una soca de shigel·la (James Joel/Flickr)

És freqüent a les escoles bressol, i els infants d'entre 2 i 4 anys tenen més risc de contraure-la. També augmenta el risc el fet de conviure en llars d'avis o presons, i és comuna entre persones que viatgen en països amb condicions sanitàries deficients.

Els brots de shigel·losi sovint s'associen a les amanides amb patata, les gambes, el pollastre, els productes lactis i la carn d'au. Per prevenir-ne el contagi, es recomana rentar-se les mans abans de manipular aliments i evitar beure aigua no tractada sanitàriament.

Símptomes i tractament de la shigel·la

Els símptomes de la shigel·losi poden durar entre 5 i 7 dies. El bacteri provoca diarrees, dolor abdominal, febre alta, nàusees i vòmits --el que es coneix com a gastroenteritis. Tots aquests símptomes poden provocar deshidratació, i es pot requerir l'administració de líquids per via intravenosa.

Algunes persones infectades no presenten símptomes. En casos excepcionals, pot portar complicacions com aortitis, convulsions i insuficiència renal. La presència de shigel·la a l'organisme es detecta analitzant la femta i fent cultius bacterials.

Les persones que tenen una simptomatologia lleu es poden recuperar espontàniament, amb hidratació constant i descans.

Els antibiòtics no es prescriuen necessàriament, però són útils per reduir la durada dels símptomes. En casos molt greus, la shigel·losi pot causar sèpsia, una condició potencialment mortal.

 

ARXIVAT A:
Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut