Un cotxe de la policia de Londres, amb el patró Battenberg incorporat (Wikimedia Commons/André Gustavo Stumpf)

Quin és l'origen del patró Battenberg que fan servir els vehicles d'emergència per ser vistos

La Guàrdia Urbana de Barcelona continua actualitzant la imatge de tota la seva flota: cotxes, motos, bicicletes i barques
Redacció Actualitzat
TEMA:
Guàrdia Urbana

Les estadístiques diuen que moren més policies, bombers o treballadors d'emergències per incidents relacionats amb el trànsit que per qualsevol altra causa.

És per aquest motiu que ja fa prop de tres dècades la policia del Regne Unit va començar a investigar sobre patrons de retolació i marcatge dels vehicles policials. Volien buscar maneres de reduir la gran quantitat d'accidents en què es veien involucrats vehicles policials a causa de la baixa visibilitat. És per això que es va decidir que s'havia de prioritzar la visibilitat i identificació dels vehicles, en detriment de l'art arbitrari de la imatge corporativa.

"Ser vistos en condicions de baixa visibilitat és clau per reduir el risc d'atropellament o accident de trànsit durant una intervenció. Per això, marcar els vehicles d'emergència és el recurs passiu que proporciona aquesta visibilitat de manera continuada, sense consum d'energia ni mecanismes elèctrics."

L'estudi es va acabar publicant l'any 1998 i va marcar un abans i un després en la retolació dels vehicles policials, primer, i de la resta de vehicles d'emergències, després. La mesura, que es va anar aplicant progressivament al Regne Unit, també s'ha anat estenent, tot i que de manera irregular, a més països i s'ha convertit en un estàndard de recomanació europeu per als vehicles d'emergència de seguretat, assistència sanitària i rescat.


Com un tauler d'escacs

El patró està format per una alternança de rectangles o quadrats reflectors i absorbents de la llum, que creen un ràpid impacte visual. Com un tauler d'escacs, però amb colors ben vius. L'objectiu és que qui els vegi en un vehicle els identifiqui ràpidament amb un servei d'emergència: policia, bombers, ambulàncies, protecció civil, etc.

Cada un d'aquests cossos d'emergència agafa colors diferents, si bé encara no hi ha cap normativa comuna en l'àmbit europeu.

El patró Battenberg per a vehicles policials (Wikimedia Commons/Benuwa)

Aquest patró es va anomenar així per la seva semblança amb l'anomenat pastís Battenberg, un dolç també d'origen britànic.


Una adaptació lenta i diversa

A la Unió Europea, doncs, així com en altres països del món, els patrons Battenberg es van incorporant, a poc a poc, a diversos cossos i serveis d'emergència. L'adaptació a les respectives imatges corporatives és i ha estat molt diversa: alguns cossos només han inclòs material reflector d'alta visibilitat de color groc (la base del patró Battenberg), però no pas les formes de tauler d'escacs, com pot ser el cas de la Gendarmeria francesa o alguns serveis d'emergències mèdiques d'Espanya, d'Itàlia o d'Alemanya.

A Barcelona, la Guàrdia Urbana està actualitzant la imatge de tota la seva flota de vehicles al patró Battenberg d'alta visibilitat: cotxes, motos, bicicletes i barques.

 


També s'està fent el mateix en altres poblacions del país, com per exemple, a Tarragona, on els vehicles de la Policia Portuària s'han adaptat a aquest patró.

Per la seva banda, els Mossos d'Esquadra estan incorporant nous elements inspirats en el patró Battenberg a l'hora de renovar la flota de vehicles. Pel que fa als cotxes de Bombers, el patró Battenberg es limita a una sola filera de quadrats blancs sobre el fons vermell del vehicle.

 

ARXIVAT A:
Bombers Guàrdia Urbana
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut