Què diu l'Estatut del Becari, que no té l'aprovació garantida: sense sou però amb compensació

L'aprovació de la norma no està assegurada perquè s'hauria de fer per via d'urgència a la Diputació Permanent un cop es dissolguin les Corts per les eleccions del 23J

Actualitzat

Els becaris no podran substituir un treballador en l'empresa que faci pràctiques. Aquest és l'objectiu que busca el nou Estatut del Becari, que aquest dimecres ha presentat el Ministeri de Treball. Així ho ha afirmat la ministra Yolanda Díaz.

"Això és una gran notícia que estava esperant el nostre país, que esperen els joves i les joves del nostre país. I que, a més, expulsa de l'ordenament jurídic aquests denominats falsos becaris."

El text ha estat pactat amb sindicats, però no amb patronals ni universitats, tot i que hi han fet aportacions. La norma, però, no podrà ser aprovada per la via ordinària i s'hauria de fer per la via d'urgència a causa de la dissolució de les Corts per les eleccions del 23J.


Les pràctiques no podran superar els 188 dies

El document pactat es fixa en els estudis regulats. En el cas dels graus, màsters universitaris i doctorats, s'entenen com a pràctiques curriculars, ja que es preveuen en el currículum dels estudis. En aquests casos, les hores fetes de pràctiques no podran superar el 25% de les hores dels crèdits de la titulació. Un grau universitari de quatre anys té 240 crèdits. Un 25% serien 60 crèdits, és a dir, 188 dies de pràctiques.


Cotitzaran, no tindran salari però sí compensacions pel transport o menjars

Les pràctiques permetran cotitzar a la Seguretat Social a partir de l'1 d'octubre. Però el text no preveu que els estudiants en pràctiques tinguin un salari. Tot i això, l'empresa sí que haurà de compensar amb una quantitat mínima les despeses de transport, allotjament o manutenció.

Com que es pretén que els becaris no substitueixin un treballador, no podran treballar de nit ni a torns. Però sí que tindran permís per no anar a l'empresa si tenen hora al metge o han d'anar al centre educatiu. També tindran dret a fer servir el menjador o el pàrquing del lloc de pràctiques.

L'estatut també preveu sancions per a les empreses que no compleixin; unes sancions que poden anar dels 7.000 euros en els casos més lleus, fins als 225.000 en els més greus.

(iStock)

Els sindicats demanen l'aprovació per via d'urgència

El gran dubte ara és si el text es podrà aprovar tot i la dissolució de les Corts. Els sindicats hi confien. Des de Comissions Obreres, Adrià Junyent, secretari confederal de joventut, ho ha explicat a "Els matins" de TV3:

"Esperem que totes les forces parlamentàries, o com a mínim les progressistes, donin suport a aquesta reforma tan necessària perquè la gent jove deixi de ser precària i deixi de tenir anys i anys de pràctiques amb una explotació i sense cap tipus de dret."


Amb les Corts dissoltes, l'Estatut es podria aprovar mitjançant un reial decret llei i que tingués el vistiplau dels partits a la Diputació Permanent. Creuen que el fet d'haver-lo inclòs al pla de recuperació, transformació i resiliència que Espanya ha presentat a Brussel·les en justifica l'aprovació per via d'urgència.

 

ARXIVAT A:
Educació Precarietat laboralDrets laboralsYolanda Díaz
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut