Signat l'acord per apujar els sous un 4%, que també parla de desconnexió digital i IA

Sindicats i patronal també han pactat recomanacions sobre "la transició tecnològica, digital i ecològica"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Drets laborals

Els sindicats CCOO i UGT i la patronal CEOE-Cepyme han rubricat aquest dimecres l'acord per apujar un 10% els sous fins al 2024.

A l'acte de signatura, celebrat al Cercle de Belles Arts de Madrid, no hi ha assistit cap membre del govern espanyol.

La vicepresidenta segona de l'executiu, Yolanda Díaz, hi ha restat importància. "L'únic important en aquest país és que apujarem els salaris, no les fotos", ha defensat des del Congrés dels Diputats.

En la signatura, sindicats i patronal han lloat el diàleg entre agents socials. "L'acord no va contra ningú, va a favor de tots", ha dit el president de la CEOE, Antonio Garamendi. Els sindicats han destacat que finalment s'hagi inclòs una clàusula de revisió salarial vinculada a la inflació.

Les executives de les patronals CEOE i Cepyme i del sindicat UGT ja van ratificar dilluns l'acord al qual van arribar divendres pels convenis col·lectius fins al 2025.

Patronal i sindicats han oficialitzat l'acord aquest dimecres (CEOE)

Què recomana?

Aquest text recomana una pujada del 4% dels sous per al 2023 i del 3% el 2024 i 2025, i també de fins un 1% més si l'IPC interanual a finals de cada any és superior a aquestes xifres.

L'acord signat, de 23 pàgines, és el cinquè Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva, AENC en castellà, i ha de servir de guia per a aquests 3 anys.

CEOE, Cepyme i UGT han aprovat el text per unanimitat, i el quart agent, el sindicat CCOO, ho decidirà aquest dimarts el seu comitè confederal.


"Desconnexió digital" i intel·ligència artificial

L'AENC recull les recomanacions per a la negociació i elaboració dels convenis col·lectius dels sectors econòmics i les empreses, i no és vinculant en cap cas; només una guia prèvia.

A més dels àmbits tradicionals en aquestes negociacions, com la flexibilitat o la seguretat a la feina, el document fa recomanacions sobre àmbits més recents, com el teletreball o el dret a la "desconnexió digital".

També mesures per avançar en la igualtat entre homes i dones per tractar diversitat LGTBI i per afrontar la violència sexual i de gènere, amb protocols que incorporin mesures de suport a les víctimes.

L'últim capítol aborda "la transició tecnològica, digital i ecològica", amb la incorporació de l'Acord Marc Europeu sobre Digitalització, i també normes per a l'ús de la intel·ligència artificial.

En aquest sentit, recomana que el desplegament d'eines d'intel·ligència artificial, les empreses el facin de manera "segura i transparent" i sempre sota control humà.


"Els interlocutors socials estem a l'alçada"

La UGT ha celebrat l'aprovació de l'acord afirmant que és la mostra que "els interlocutors socials estan a l'alçada" del que cal fer:

"Aquest acord marc és un punt de partida que permetrà un repartiment de la riquesa més equitatiu, en què han de participar tots els treballadors i treballadores del nostre país."

CEOE i Cepyme s'han limitat a explicar que han donat "el vistiplau per unanimitat" al preacord de divendres:

La negociació d'aquest cinquè AENC estava estancada des de feia un any, perquè les patronals no van voler incloure-hi clàusules de revisió lligades a la inflació.

La CEOE també va rebutjar incloure-hi un augment per al 2022 de manera retroactiva, una mesura que finalment ha quedat fora del text acordat.

Si es complissin les recomanacions, tot plegat suposaria increments salarials mínims per a tothom d'almenys un 10% per als pròxims tres anys, al marge de l'augment d'inflació que hi hagi.

ARXIVAT A:
Drets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut