Què diu el PP català sobre el finançament singular? Canvi de discurs des de Sánchez-Camacho

El PP de Catalunya defensa sense fissures les tesis d'Alberto Núñez Feijóo en contra de la proposta de finançament pactada entre PSC i ERC
Deidré Dalmau Actualitzat
TEMA:
PP

El PP de Catalunya tanca files amb el seu president estatal, Alberto Núñez Feijóo, i amb l'oposició frontal al "finançament singular". El portaveu del partit al Parlament, Juan Fernández, assegura que la formació té unitat de discurs i "no diuen una cosa a Barcelona i una altra a Madrid".

Després de multiplicar per cinc els resultats en les últimes eleccions, els populars, que són quarta força al Parlament en aquesta legislatura, asseguren que faran servir els seus 15 diputats per treballar contra aquesta proposta perquè consideren que és una "estafa política".

Juan Fernández defensa que no beneficiarà directament els ciutadans perquè qüestiona on aniran a parar els recursos que puguin arribar. El portaveu apunta que serviran per "crear més estructures d'estat i no per millorar els serveis públics", que considera que estan molt degradats a Catalunya. A més, afegeix, el govern de Salvador Illa no ha anunciat que abaixarà impostos.

"El finançament singular és una estafa política, va dirigit a crear més estructures d'estat."

A més, titlla la proposta de política irresponsable perquè, diuen, sorgeix fruit "d'un xantatge polític que sotmet Esquerra al Partit dels Socialistes". Creu que és una extorsió perquè Salvador Illa pogués ser investit president i, afegeix, perquè "Pedro Sánchez pugui seguir uns mesos més a La Moncloa".

 

Quina és la proposta del PP de Catalunya

Pel que fa a una reforma del sistema de finançament, el PP de Catalunya s'hi mostra a favor, però acordat amb totes les comunitats autònomes. Això sí, els populars, abans de parlar de cap modificació de l'actual sistema, defensen que cal fer una "una auditoria" a la Generalitat perquè asseguren que els recursos públics no s'estan gestionant bé.

Juan Fernández defensa que a Catalunya tenim "una pretesa estructura d'estat" que, diu, no beneficia la prestació dels serveis públics ni els ciutadans.

El portaveu al Parlament creu que cal "racionalitzar i aprimar la seva estructura" perquè considera que hi ha massa organismes oficials.

Sobre quin tracte hauria de rebre Catalunya en un nou finançament, el PP nega que el model actual sigui injust i asseguren que "no és Catalunya qui està rebent un tracte injust, sinó que són els catalans qui reben un tracte injust per part del govern de la Generalitat", perquè consideren que es paguen massa impostos propis.

 

Quan el PP de Catalunya defensava un model propi dins del règim comú

Aquesta és la proposta actual del PP de Catalunya, però fa més d'una dècada, l'any 2012, la que llavors era la líder del partit, Alícia Sánchez-Camacho, defensava un finançament singular per a Catalunya dins del règim comú.

La proposta, que no va prosperar al Parlament, es va incloure al programa electoral i defensava que es respectés el principi d'ordinalitat i de solidaritat, però amb un enfocament finalista que no afectés negativament la competitivitat de Catalunya.  

Des del PP neguen haver canviat d'opinió respecte de quin model cal per a Catalunya. El portaveu al Parlament, Juan Fernández, assegura que "no són coses diferents", ja que, diu "llavors fèiem una proposta dins del marc comú, la proposàvem des de la creença que Catalunya necessitava un nou finançament", i ara també.

 

ARXIVAT A:
PP Finançament autonòmic
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut