Un helicòpter del SEM
Un helicòpter del SEM (Flickr/Banc d'Imatges Infermeres)

Mor un excursionista hores després de ser rescatat amb hipotèrmia a la Vall de Boí

Els Bombers van rescatar aquest dimecres dues persones inconscients a prop de l'estany de Contraix, i una d'elles ha mort al Vall d'Hebron

Redacció/ACNActualitzat

Notícia actualitzada: Mor la segona excursionista hores després de ser rescatats amb hipotèrmia a la Vall de Boí

Un excursionista ha mort aquest dijous al Vall d'Hebron, hores després d'ingressar-hi amb una hipotèrmia greu.

Els Bombers el van rescatar aquest dimecres juntament amb una altra persona a prop de l'estany de Contraix, situat al terme de la Vall de Boí, dintre del parc nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Segons s'ha sabut aquest dijous, es tracta d'un home i una dona de nacionalitat francesa i d'uns 60 anys.

El cos d'emergències va rebre cap a dos quarts d'una del migdia l'avís d'uns excursionistes que hi havia dues persones inconscients.

Es van activar dos helicòpters amb efectius del Grup d'Actuacions Especials dels bombers, GRAE, i amb un metge del Sistema d'Emergències Mèdiques, el SEM.

Els van rescatar encara amb vida, però amb hipotèrmia greu.

Després de fer una primera atenció al mateix lloc on els van trobar, els muntanyencs van ser evacuats fins on esperaven els helicòpters medicalitzats del SEM, que, per la gravetat dels ferits, els van traslladar a l'Hospital Vall d'Hebron, a Barcelona, on un d'ells, l'home, ha mort.

 

Segon rescat de persones amb hipotèrmia en 24 hores

Aquest era el segon rescat de persones amb hipotèrmia que feien els Bombers en menys de 24 hores. Aquest dimarts van ser dues persones a l'estany Tort, a la Torre de Cabdella, al Pallars Jussà.

Va ser una operació complexa, perquè la pluja i la boira van dificultar que l'helicòpter de rescat i el personal d'emergències arribessin fins on eren els excursionistes i van haver de pujar amb el telefèric de la Vall Fosca fins al refugi i caminant fins on era la parella.

Més rescats a finals d'estiu

Els equips d'emergència alerten del risc d'hipotèrmia pels canvis sobtats de temperatura.

De fet, l'estiu és l'estació de l'any amb més rescats a Catalunya. Dels 2.000 que fan el cos de Bombers i el SEM anualment, 300 són durant el mes d'agost; de mitjana, unes deu intervencions al dia.

A finals d'estiu és quan hi ha més casos d'hipotèrmia a la muntanya perquè és fàcil que s'hi donin canvis sobtats de temps i caiguda de les temperatures.

Recomanen tenir-ho en compte quan es planifiqui una sortida, per prendre precaucions o, si es preveu mal temps, "deixar la sortida per a més endavant".


"Equipar-nos amb roba que ens pugui protegir del vent, l'aigua i el fred; a més de seguir els consells habituals: preveure bé la ruta, tenir present la previsió meteorològica i dur sempre alguna cosa de menjar, el mòbil ben carregat, una manta tèrmica i un frontal", recomanen.

I comptar amb els refugis de muntanya, on "sempre hi ha aixopluc, fins i tot si l'establiment està fora de temporada". En alguns hi ha també emissores per comunicar-se amb els serveis d'emergències.

ARXIVAT A:
SeguretatBombersCrisi climàticaMedi ambient
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut