Vista general del poble de Tírvia, al Pallars Sobirà
El poble de Tírvia, al Pallars Sobirà, és a vint minuts en cotxe de Sort

Quatre alumnes per salvar l'escola: Tírvia suma dues famílies clau per al futur del poble

Mig centenar de candidates havien respost a la crida feta per l'ajuntament d'aquest petit nucli del Pallars per atraure nous veïns

Enllaç a altres textos de l'autor

Eloi Barrera

Corresponsal de Catalunya Ràdio al Pirineu Central

@EloiBarrera

Frenar el despoblament d'un petit nucli rural d'alta muntanya. Aquest era l'objectiu de l'Ajuntament de Tírvia, un poble del Pallars Sobirà on només viuen 124 persones. La pèrdua de població estava posant en perill l'escola municipal i, per això, el consistori va decidir fer una crida amb la intenció d'atraure noves famílies.


A canvi, se'ls oferirien dos pisos municipals amb lloguers molt assequibles, en un indret on la majoria d'habitatges són de segona residència, com explica Joan Farrera, l'alcalde:

"És un lloguer bastant econòmic perquè hi visqui la gent. Ja hi ha altres pisos a Tírvia però la gent, normalment, prefereix llogar-los per al turisme. És un rendiment econòmic més alt. Nosaltres fem aquest contrapès perquè hi hagi més veïns."

I la fórmula va funcionar. Més de 50 famílies de tot Catalunya s'han interessat per anar-hi a viure.

Mestres i alumnes en una aula de l'escola de Tírvia, al Pallars Sobirà, al setembre
L'escola de Tírvia porta anys a la corda fluixa, com en aquesta imatge del 2019, quan va començar el curs amb només sis alumnes (ACN/Marta Lluvich)

El requisit era que les famílies tinguessin fills en edat escolar per garantir la continuïtat de l'escola municipal. De la cinquantena de famílies interessades, algunes s'han retirat quan s'han adonat que la vida en un poble petit del Pirineu no és tan idíl·lica com sembla, com assenyala l'alcalde:

"Fem que vinguin, els ensenyem el poble i els expliquem la situació. Nosaltres sempre som més negatius que positius perquè si no després, quan arriba l'hivern, la gent se'n ressent molt."

Finalment, han escollit dues famílies amb dues criatures cadascuna. Seran quatre alumnes nous per a l'escola de Tírvia, un poble a 990 metres d'altitud i que té com a únics comerços un hostal amb restaurant i un forn de pa.

 

ARXIVAT A:
Educació Despoblament
Anar al contingut