Imatge nocturna de l'incendi de Baldomar, que ja ha cremat més de 2.400 hectàrees (Agents Rurals)
Imatge nocturna de l'incendi de Baldomar, que ja ha cremat més de 2.400 hectàrees (Agents Rurals)

Trenta incendis simultanis: prioritat per al foc de Baldomar després d'estabilitzar el d'Olivella

El Pla Alfa per risc extrem d'incendi s'ha ampliat a 93 municipis

Actualitzat

Els bombers continuen treballant per quarta nit consecutiva en una trentena d'incendis arreu del territori, en una jornada difícil. Al cansament acumulat s'hi sumen les altes temperatures, que han arribat als 38 graus en algunes zones, amb ratxes de vent d'uns 20 quilòmetres per hora.

A les 11 de la nit, els bombers han informat que només l'incendi de Baldomar continua actiu:


Baldomar: actiu i amb 2.500 hectàrees cremades

La prioritat ara pels bombers és l'incendi de Baldomar (Artesa de Segre), que encara continua actiu i que ja ha afectat més de 2.400 hectàrees forestals, i 130 de cultiu. Durant la nit hi treballaran una trentena de dotacions després que els mitjans aeris s'han hagut de retirar quan s'ha fet de nit.

Hi ha dos fronts oberts: la part alta del massís de Sant Mamet i el d'Alòs de Balaguer, al flanc esquerre, que podria quedar controlat aquesta nit.

A l'incendi de Baldomar hi ha diverses represes dins el perímetre del foc (Bombers de la Generalitat)
A l'incendi de Baldomar hi ha hagut diverses represes dins el perímetre del foc (Bombers de la Generalitat)

Aquesta tarda el vent del sud ha dificultat les tasques d'extinció i ha provocat que apareguessin nous focs dins del perímetre. Els bombers han pogut contenir el foc, que encara no es dona per estabilitzat.

Confien a aprofitar el canvi de vent i les hores nocturnes per estabilitzar més metres de perímetre de cara a aquest diumenge, quan es preveu que les condicions siguin més favorables. El potencial del foc ha quedat per ara fixat en unes 5.000 hectàrees.


Olivella: estabilitzat al vespre

Aquest migdia ha començat un nou foc a Olivella, al Garraf que ha quedat estabilitzat poc abans de les deu de la nit. Els bombers hi han destinat 42 dotacions terrestres i 8 mitjans aeris (4 avionetes de vigilància i atac, 2 helicòpters bombarders i 2 més de comandament) per mirar de controlar-lo ràpidament.

L'incendi ha començat poc després de la una del migdia a la zona de can Suriol, i afecta l'espai natural protegit del Massís del Garraf. El cap de l'incendi ha avançat cap a una zona de vinyes, i els bombers han donat prioritat el control del flanc dret, que és el que té més potencial. De moment, afecta prop de 190 hectàrees de massa forestal.

 

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha dit que aquest dissabte és un dia complicat, per la simultaneïtat d'incendis.

En referència a l'incendi d'Olivella, el conseller ha assegurat que els efectius de bombers estan treballant a la part dreta per evitar que el foc s'estengui cap a l'Ordal. L'incendi tenia un potencial d'un miler d'hectàrees. Un potencial que s'incrementaria si el foc es desvia cap a l'Ordal, fet que sembla que s'ha evitat de moment.

A causa de l'incendi s'ha tallat la carretera d'Olivella des de Plana Novella i també des del Penedès. Es recomana no accedir al Parc del Garraf i s'han anul·lat totes les activitats organitzades d'avui. 

Columna de foc de l'incendi d'Olivella
Columna de foc de l'incendi d'Olivella (Bombers de la Generalitat)

Bombers i Mossos d'Esquadra han recomanat el confinament de les urbanitzacions de Cal Surià i Can Mitjans, al municipi veí d'Avinyonet del Penedès. 

 

A un quart de quatre de la tarda s'ha rebut l'avís d'un incendi al Pedraforca, a Saldes. Hi treballen set dotacions terrestres. 

Passades les quatre de la tarda s'ha detectat un nou focus d'incendi que cremava vegetació a Santa Coloma de Gramenet, a prop del parc de Can Zam. Hi treballen nou dotacions dels Bombers.

L'incendi ha quedat estabilitzat poc abans de les sis de la tarda i ha afectat unes cinc hectàrees. 

 

En fase d'estabilització

És el cas del foc a la zona de Sallent, a Coll de Nargó, o el que es va declarar ahir a la tarda a Altés, a l'Alt Urgell, que es troba en fase d'estabilització. Fins ara, aquest incendi ha cremat unes 15 hectàrees, i preocupa per la seva potencialitat, d'unes 20.000 hectàrees.

Durant les feines d'extinció d'aquest incendi, un camió de bombers ha bolcat i dos bombers han hagut de ser atesos a l'Hospital de la Seu, tot i que ja han estat donats d'alta.

Un camió dels Bombers ha bolcat aquesta matinada mentre participava en les feines d'extinció de l'incendi d'Altés
Un camió dels Bombers ha bolcat aquesta matinada mentre participava en les feines d'extinció de l'incendi d'Altés

Castellar de la Ribera i Corbera d'Ebre: estabilitzats

El foc de Castellar de la Ribera es va donar per estabilitzat divendres, així com l'incendi de Corbera d'Ebre, que també va quedar controlat ahir al migdia.

Les zones conreades van aturar l'avenç de les flames a molts punts del incendi de Corbera d'Ebre
Les zones conreades van aturar l'avanç de les flames en molts punts de l'incendi de Corbera d'Ebre (ACN/Mar Rovira)

Lladurs: estabilitzat

Al Solsonès, l'incendi de Lladurs ja està estabilitzat. La tempesta de llamps que va provocar aquest incendi n'ha generat d'altres, alguns dels quals encara es mantenen actius.
 

Risc extrem a 13 comarques

Avui, malgrat que baixen una mica les temperatures, continuarà sent una jornada amb elevat risc d'incendi en una bona part de Catalunya. David Borrell, cap del cos de Bombers, ha explicat a "El suplement", de Catalunya Ràdio, que "avui serà un dia amb molta calor i amb vent del sud". "Ens espera un dia duríssim", ha dit, i no ha descartat que avui hi pugui haver nous incendis.

En les últimes hores ha augmentat el nombre de municipis que tenen risc extrem d'incendi. Ja n'hi ha 93, de 13 comarques de l'oest del país.


Pràcticament tot Catalunya té activada l'alerta per risc alt o extrem, i això ha obligat els Agents Rurals a fer una crida a extremar les precaucions. Continua tancat l'accés a la Baronia de Rialb, el Montsec d'Ares i el Montsec de Rúbies, i s'hi afegeix el tancament dels accessos al Montsant.

Protecció Civil ha desactivat el Procicat per l'onada de calor, un cop finalitzat l'episodi de temperatures extremes en gran part del país. Alerten, però, que la baixada de les temperatures serà lenta i progressiva i que no s'assoliran temperatures normals per aquesta època fins després de la revetlla. 

 

 

Agents rurals tanquen l'accés al Montsant
Agents rurals tanquen l'accés al Montsant (ACN/Oriol Bosch)
ARXIVAT A:
Incendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut