Quants casos de pederàstia a l'Església hi ha als jutjats? La Fiscalia en demana la llista

En ple debat per investigar-los al Congrés, la fiscal general ha donat 10 dies als fiscals territorials perquè li enviïn totes les denúncies que hi ha en tràmit
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Pederàstia

La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, ha encarregat als responsables de les 17 fiscalies autonòmiques que li enviïn una llista de tots els casos de pederàstia relacionats amb l'Església catòlica.

La petició és urgent: vol els llistats en només 10 dies, una feina complicada perquè els registres judicials dels casos d'abusos sexuals no especifiquen si afecten l'Església.

La petició és que li enviïn referència de totes les denúncies i querelles en tràmit tant als jutjats com a les fiscalies.

La notícia l'ha avançada aquest dilluns el diari El País, en ple debat dels partits polítics per la intenció d'investigar aquests casos en una comissió al Congrés dels Diputats.

Preguntat per aquesta petició de la Fiscalia, el govern espanyol ha assegurat que aquesta està actuant en funció de la seva autonomia.


El govern espanyol també impulsa la investigació

De tota manera, sembla que el govern espanyol té la intenció d'impulsar directament la investigació dels abusos sexuals, però encara no ha decidit amb quin format.

Segons el digital eldiario.es, és el mateix president Pedro Sánchez qui lidera l'impuls, sobretot després d'una conversa amb l'escriptor Alejandro Palomas, que la setmana passada va denunciar haver estat víctima d'aquests abusos a La Salle de Premià.

D'altra banda aquest digital assegura que els bisbes dificultaran tot el que puguin la investigació al Congrés, negant-se a respondre les preguntes que els facin.

Reunió de la Conferència Episcopal Espanyola

Els bisbes no intensificaran la investigació

La decisió de la Fiscalia arriba 15 dies després que la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) anunciés que no crearia cap comissió independent per investigar-ne els casos.

Ho va anunciar l'arquebisbe de Barcelona i president de la CEE, Joan Josep Omella, assegurant que cada bisbat ja té una comissió per fer-ho.

Omella també va dir que la decisió la va prendre després de viatjar a Roma, i va afirmar que el papa Francesc hi està d'acord.


Investigació periodística

Els abusos sexuals a menors dins l'Església catòlica van passar de nou a primera plana el desembre, quan el diari El País va fer públic un llistat de 250 casos sense investigar de les últimes dècades.

Després d'aquella publicació, el papa va ordenar investigar tots els casos, 94 dels quals van passar a Catalunya, mentre la CEE assegurava que es tractava de "pocs casos".

El govern espanyol ja va intentar fa 3 anys engegar una macroinvestigació com aquesta, quan Dolores Delgado era ministra de Justícia.

La Fiscalia i l'"opacitat" de l'Església

Llavors, la Fiscalia no va poder informar de quants casos hi havia en investigació judicial i es va limitar a aportar dades generals d'abusos sexuals.

L'informe de la Fiscalia sí que va criticar l'"opacitat" de l'Església en aquest assumpte i va proposar crear comissions independents d'experts per investigar els delictes.

Per la seva banda, la CEE, presidida llavors pel bisbe Ricardo Vázquez, va dir que no investigarien els casos perquè "no tenien autoritat" per demanar els informes necessaris.

Ho va dir just després d'assistir a Roma a la primera cimera de l'Església catòlica per tractar de la pederàstia al seu si, en què el papa Francesc va afirmar que arribaven tard.

En els tres anys que han passat des de llavors, han estat els periodistes d'El País els que han fet una investigació: la que van fer pública el desembre i que ha desencadenat el debat actual.

 

 

ARXIVAT A:
Pederàstia Església
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut