Un buldog francès
Els gossos de morro xato tenen una esperança de vida inferior (iStock)

Quant temps pot viure un gos? Els de cara xata són menys longeus que els de morro llarg

Un estudi, publicat a Nature, amb dades de prop de 600.000 gossos, estableix que la raça, la morfologia, la mida i el sexe de l'animal afecten la seva salut i el seu benestar

RedaccióActualitzat

Gossos petits de morro llarg viuen més que els mitjans amb cares xates, i, en tots dos casos, viuen més les femelles que els mascles. Així que, si el nostre gos és "un mascle de mida mitjana i morro pla, com ara un buldog francès o un carlí, té tres vegades més probabilitats de viure menys que si és una femella de mida petita i morro llarg, com ara un dachshund --més conegut com a salsitxa-- en miniatura o un llebrer italià", diu Kirsten McMillan, autora d'un estudi fet a més de 584.000 gossos a tot el Regne Unit.

L'estudi, publicat a Scientific Reports de Nature aquesta setmana, no només estableix la longevitat del gos, sinó com la raça, la morfologia, la mida i el sexe de l'animal afecta la seva salut i benestar. 

La informació sobre les expectatives de vida de l'animal ajudaria a veterinaris i investigadors en el seu camp, i als potencials propietaris a decidir sobre aspectes com assegurances o despeses vinculats a la mascota.  

McMillan, com a científica i membre de Dogs Trust --l'organització benèfica de gossos més gran del Regne Unit-- planteja el problema de la creació de "races de disseny". Considera que "les pràctiques de cria centrades únicament en l'aparença física sovint redueixen l'atenció a la salut, el benestar, la funcionalitat i el comportament dels gossos".
 

Quant temps pot viure un gos segons la raça, el sexe i la mida del morro

El gos domesticat modern (Canis lupus familiaris) inclou més de 400 races genèticament diferents, la majoria fruit de selecció natural, però moltes són el resultat d'una intensa selecció artificial, sobretot en els últims dos segles.

L'estudi fet amb les dades de prop de 600.000 gossos va trobar que la longitud del musell, juntament amb la mida del cos i el sexe, poden influir en quant de temps és probable que visqui un gos.

La conclusió que n'han extret és que els gossos mitjans amb musell llarg viuen una mitjana de 12 anys, mentre que els de cara xata de qualsevol mida no hi arriben.

I també que les femelles vivien més que els mascles, i els gossos petits més que els grans.

Els gossos més petits solen viure més anys que els grans (iStock)

La vida mitjana d'un gos, com ara un labrador o un border collie, és de 13 anys. Entre les races de gos amb morro xato, un gran mastí, viu uns 9 anys de mitjana, un buldog anglès 9,3 anys, un buldog francès, 9,8.

Només una raça d'aquests gossos de morro aixafat té una mitjana de vida, segons l'estudi, sorprenentment llarga: els ihasa apsos, d'origen tibetà, amb 14 anys, tenen una esperança de vida mitjana com la del teckel miniatura o el llebrer italià. Entre els més longeus de morro mitjà hi ha els shiba inu, amb 14,6 anys i els spaniel papillon amb 14,5.

Els gossos xatos tenen més problemes de salut

L'estudi calcula que els gossos amb el morro xato tenen una mitjana d'esperança de vida d'un any i mig menys que les races de mida similar amb morro llarg. Una de les raons per les quals viuen menys és pels problemes de salut que comporta la seva morfologia.

El buldog francès --una de les races més populars als Estats Units dels últims anys i també a Europa--, presenta, com el buldog anglès i el carlí problemes respiratoris, infeccions, a la pell i als ulls. 

Arran de l'estudi, Esme Wheeler, experta en benestar dels gossos de la Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (Reial Societat per a la Prevenció de la crueltat envers els Animals), ha comentat a CNN, que "criar característiques corporals que comprometen la salut bàsica i el benestar de les mascotes és incorrecte".
 

Races de disseny

En aquest cas, l'estudi s'ha fet estudiant races pures i mestisses d'encreuaments populars que han donat noves races establertes, que no inclou el que es coneix com a "races de disseny", que últimament s'han fet per obtenir híbrids entre dues races.

"Estem parlant de gossos criats estratègicament i això canvia el joc", ha dit McMillan, que ha anunciat que Dogs Trust està treballant en un nou estudi per determinar si aquests encreuaments populars tenen una esperança de vida més llarga o més curta que les races de les quals es deriven.

Entre aquestes races de disseny hi ha la cockapoo --creuament de cocker spaniel i caniche mini--, el labradoodle --entre labrador retriever i caniche--, el cavachon --barreja de cavalier King Charles i bichon frisé, o el jack chi-- entre jack russel terrier i chiuaua.

 

Anar al contingut