Un avió comercial davant la lluna creixent aquest dijous
Un avió comercial davant la lluna creixent aquest dijous

Quan i on veure la lluna freda o lluna de Jul, l'última plena del 2023 i la més llarga

La nit del 26 al 27 de desembre es podrà contemplar la lluna plena més llarga de l'any, per la seva proximitat amb el solstici d'hivern

RedaccióActualitzat

L'última lluna plena del desembre és la més llarga de l'any, i al continent americà es coneix com la lluna freda.

El seu sobrenom es deu a la proximitat amb el solstici hivernal, ja que aquesta lluna es relaciona amb l'inici de l'hivern, les nits llargues i les temperatures baixes que l'acompanyen.

El millor moment per veure l'última lluna plena de l'any 2023 serà aquesta nit, dia de Sant Esteve, tot i que el punt àlgid serà a la matinada, i la nit del 27 al 28 encara es podrà veure.

"La lluna plena es podrà veure clarament en tot el país, i arribarà al seu clímax a la 01.33, tot i que la nuvolositat complicarà la visibilitat a les Terres de Ponent", Gemma Puig, meteoròloga de 3Cat

Segons la NASA, aquesta lluna també es coneix com la lluna gelada, lluna de gel o de neu, o la lluna del castor, per l'augment d'activitat d'aquest animal al voltant d'aquestes dates.

A Europa, la lluna plena més llarga de l'any també es coneix com la lluna de Jul, per la celebració pagana dels pobles nòrdics abans de l'arribada del cristianisme. Les festes de Jul estaven relacionades amb la mitologia germànica i duraven diversos dies, abans que s'assimilés al Nadal.

També es coneixia com a lluna de roure, tot i que en aquest cas l'origen "es remunta a les antigues tradicions druides de collir vesc dels roures", segons apunta el treballador de la Jet Propulsion Laboratory de la NASA retirat i actual contribuent de la guia mensual d'observació del cel de la NASA.

 

ARXIVAT A:
La LlunaMeteorologia
Anar al contingut