Quan ens hauríem de preocupar pel nou coronavirus

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona recorda que només es consideren casos sospitosos els pacients que han estat a la Xina

Actualitzat

El nou coronavirus, 2019-nCoV, que provoca símptomes semblants als de la grip, ha arribat a una desena de països, a part de la Xina. A Europa, els únics diagnosticats són a França: tres persones que havien viatjat a Wuhan, on s'ha originat la malaltia. A l'estat espanyol, s'han analitzat tres casos -a Barcelona, Barakaldo i, aquest mateix diumenge, a Granada- que han donat negatiu.

Segons els experts, aquí no hem d'estar alarmats, i afirmen que estan preparats per si algun cas dona positiu. Hem parlat amb Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona i professor de la Universitat de Barcelona. Per a Trilla, s'ha d'estar atent a com evoluciona la malaltia, però l'alarma sanitària és a la Xina.

 

 

Pot arribar aquí un cas de nou coronavirus?

"És una possibilitat que es considera baixa, però no és zero. Per tant, hem d'estar preparats per fer front a aquesta situació. Això vol dir detectar el possible cas, avaluar-lo mirant els antecedents, quina clínica té i, si això no quadra amb el que sabem de la malaltia, es descarta. Si es donen certs criteris, es posa en marxa tot un protocol per fer les proves necessàries, per mantenir el pacient sospìtós sota mesures de prevenció i aïllament i, finalment, per confirmar o descartar el cas."

La detecció és complicada?

"Des del punt de vista clínic, abans de fer cap prova, estem en una situació dolenta per a nosaltres: hi ha grip a la Xina i aquí; per tant, hi ha febre i símptomes respiratoris, i no hi ha diferències clíniques gaire importants. Per això, la part fonamental és saber d'on ve el cas. Si ve de la ciutat de Wuhan, hi ha un alt risc. Si ve de qualsevol altre lloc, el risc és zero. Les proves de laboratori encara són molt experimentals i les estem acabant de cuinar. Esperem que en pocs dies tinguem proves específiques que ens diguin si aquella persona està infectada o no per aquest coronavirus en concret. Altres coronavirus sí que els detectem, però, per a aquest, encara s'està acabant de fabricar, posar en marxa i validar la prova que el detecti."

Quan ens hauríem de preocupar?

"Un ciutadà de Catalunya que no ha viatjat a la Xina, o que no procedeix d'aquesta àrea més epidèmica que és Wuhan, s'ha de preocupar igual que ens preocupem tu i jo de si tenim la grip o no tenim la grip. Aquells ciutadans, o turistes, que vinguin -amb un temps probablement de fins a 14, 21 dies- d'aquestes zones epidèmiques i que tinguin els mateixos símptomes el millor que poden fer és consultar, o bé telefònicament o bé al sistema sanitari, indicant sobretot: vinc d'allà."

 

 

El sistema està preparat per si arriba algun cas

"L'any 2003 va ser el nostre bateig amb la SARS, la síndrome respiratòria aguda greu, quan es van fer protocols per a un coronavirus que s'assembla molt a aquest. No és exacte, però s'hi assembla molt. Després, fa uns quants anys vam adaptar aquests protocols a un altre coronavirus que causa la MERS, la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà, localitzada a la península Aràbiga. Per tant, hi ha experiència d'anys de tractar i aplicar protocols a casos sospitosos d'aquestes o altres infeccions similars."

De moment no hi ha cap tractament ni vacuna

"No hi ha un tractament específic, no tenim cap medicament antiviral per matar aquest virus, ni tenim una vacuna. Per tant, estem molt limitats. És veritat que en altres malalties com aquesta el que hem fet és fer sempre el que es diu tractament de suport. Si el malalt s'ofega, intentar que respiri millor, tractament de la febre, tractament de la tos..."

Ens hem d'anar acostumant a afrontar nous virus

"Esperem que amb poca freqüència, i tant de bo siguin coses que siguin relativament fàcils d'identificar i de tractar, però aquesta situació jo diria que és la norma o el que ens trobarem en els propers anys, amb bastant seguretat."

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut