El president rus, Vladímir Putin, al Kremlin durant una videoconferència amb l'executiu

Putin no seria conscient de com va la guerra: "Els assessors tenen por de dir-li la veritat"

El Kremlin desmenteix la intel·ligència dels EUA, que diu que el president rus se sent enganyat perquè els seus principals assessors li proporcionen "informació errònia" sobre la guerra i l'efecte de les sancions
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

La Casa Blanca assegura que el president de Rússia, Vladímir Putin, se sent enganyat pels seus assessors perquè no li transmeten la realitat de la situació per por a la seva reacció.

Les agències d'intel·ligència dels Estats Units han conclòs que Putin no és conscient del que està passant perquè li estan proporcionant "informació errònia" sobre l'evolució de la guerra a Ucraïna i l'efecte de les sancions a l'economia russa.

"Tenim informació que Putin s'ha sentit enganyat per les forces armades russes, fet que ha derivat en una tensió persistent entre Putin i els seus líders militars", ha afirmat la directora de Comunicació de la Casa Blanca, Kate Bedingfield, en una roda de premsa.

Bedingfield explica que la intel·ligència dels Estats Units ha revelat informació que apunta que Putin no sabia que els seus militars havien estat tenint fortes pèrdues al camp de batalla.

"Creiem que Putin està rebent informació errònia dels seus assessors sobre el mal desenvolupament de les operacions militars russes i com l'economia russa s'està paralitzant per les sancions. Els seus principals assessors tenen por de dir-li la veritat."

El portaveu del Departament de Defensa, John Kirby, ha admès que els Estats Units "no tenen accés a tota la informació que se li ha donat [a Putin] ni a totes les converses que ha tingut", però diu que els inquieta que el líder de Rússia no sàpiga què estan fent els seus soldats a Ucraïna.

"Si no està informat completament, com arribaran els seus negociadors a un acord que sigui durador? I una altra qüestió que no se sap és com reaccionarà quan rebi males notícies. Sí, és preocupant."


El Regne Unit veu "errors de càlcul massius"

També coincideixen en aquest diagnòstic fonts de la intel·ligència militar britànica, que atribueix a Putin "errors de càlcul massius" abans de la invasió d'Ucraïna i també quan aquesta ja estava en marxa. 

Sir Jeremy Fleming, director del GCHQ, una de les tres agències d'intel·ligència britànica, centrada en comunicacions, ha explicat: "Creiem que els assessors de Putin tenen por de dir-li la veritat." 


El Kremlin desmenteix que Putin no estigui ben informat

El Kremlin s'ha afanyat, aquest dijous, a desmentir les informacions de la intel·ligència nord-americana.

"Senzillament, no entenen què hi passa, en el Kremlin. No entenen al president Putin i no entenen el mecanisme de la presa de decisions", ha assegurat el portaveu presidencial, Dmitri Peskov, durant la roda de premsa diària.

A més, ha advertit que "aquest tipus d'incomprensió plena condueix a decisions errònies, imprudents, que tenen molt males conseqüències".


La represa de les converses, aquest divendres

Mentrestant, els equips negociadors d'Ucraïna i Rússia reprendran les converses aquest divendres, 1 d'abril. Serà, però, de manera telemàtica, segons ha informat al seu canal de Telegram el diputat David Arahamia, un dels negociadors ucraïnesos, que insisteix en la necessitat que Putin i Zelenski es trobin cara a cara.

"Durant les converses a Turquia, vam dir que cal una reunió entre els líders dels dos països. La delegació russa va respondre que abans cal un esborrany d'acord més coherent", ha assegurat.

Aquesta trobada, però, sembla lluny. L'exèrcit rus ha intensificat l'ofensiva al nord i sobretot a l'est, on envia més efectius. Això ha fet créixer l'escepticisme sobre els compromisos del Kremlin, que havia anunciat una reducció de l'activitat militar a la capital, Kíiv, i a Txerníhiv.

 

ARXIVAT A:
Vladímir Putin Ucraïna Rússia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut