Biden ha tornat a advertir Putin que qualsevol intervenció a Ucraïna comportarà importants sancions
Biden ha tornat a advertir Putin que qualsevol intervenció a Ucraïna comportarà importants sancions (Reuters/Casa Blanca)

Putin i Biden s'intercanvien advertències sobre Ucraïna en lloc de rebaixar tensions

El president rus juga un partit d'hoquei sobre gel amb el seu homòleg de Bielorrússia en què l'equip contrari gairebé no s'atreveix a defensar la porteria

El president de Rússia, Vladímir Putin, i el dels Estats Units, Joe Biden, han parlat aquesta nit per telèfon durant cinquanta minuts. És la segona conversa que tenen en només tres setmanes arran de la crisi d'Ucraïna.

El que n'ha transcendit és que hi ha hagut advertències creuades.

Des de la seva residència a Delaware, on és de vacances, Biden ha tornat a advertir Putin que qualsevol intervenció a Ucraïna tindria una resposta contundent en forma de sancions econòmiques, financeres i militars de gran abast.

El president rus li ha respost que això suposaria el trencament definitiu de les relacions. Putin també ha insistit que vol garanties que l'OTAN no s'acostarà a les seves fronteres.

Tot i les amenaces, totes dues parts s'han mostrat satisfetes amb la conversa. Rússia i els EUA reprendran el contacte en la trobada del 10 gener a Ginebra entre les delegacions de tots dos països, llavors, sense la participació dels dos líders.

La crisi d'Ucraïna

Els últims mesos Rússia ha acumulat forces militars a la frontera d'Ucraïna. A principis de desembre hi havia prop de 100.000 soldats i els nord-americans temen que, si continua aquest ritme, arribin als 175.000 a finals de gener.

Els Estats Units es mostren determinats a no permetre que Rússia repeteixi el que va fer el 2014, quan va annexionar Crimea sense dificultats.

En anteriors converses, Rússia responsabilitzava també Kíev de l'escalada de tensió i reclamava garanties que l'Aliança Atlàntica no acceptarà mai Ucraïna ni cap país exsoviètic com a membre.


Putin juga a hoquei sense defensa

Mentre continua la crisi a Ucraïna, Putin continua les converses per un acostament més gran amb Bielorrússia. Ho ha fet evident jugant a hoquei sobre gel amb el president d'aquest país, Aleksandr Lukaixenko.

Els dos líders van jugar al mateix equip en un partit amistós a l'Strelna Arena de Sant Petersburg. Putin portava la samarreta del número 11 i el president bielorús, la del número 1. Els van acompanyar exjugadors professionals i dirigents de la selecció nacional d'hoquei sobre gel.

Putin ha jugat a hoquei sobre gel amb el president de Bielorrússia per visibilitzar l'acostament amb aquest país
Putin ha jugat a hoquei sobre gel amb el president de Bielorrússia per visibilitzar l'acostament amb aquest país (Reuters/Kremlin)

Una de les curiositats del partit és que els oponents no s'han atrevit a defensar la porteria on havia de marcar Putin, que no ha tingut problemes per marcar set gols. Lukaixenko n'ha fet dos. El partit ha acabat amb un resultat de 18 a 7 a favor de l'equip dels dirigents.

ARXIVAT A:
Estats UnitsUcraïnaRússia
Anar al contingut