El president rus, Valdímir Putin, en una imatge d'aquest 22 de desembre (Reuters)

Putin estaria disposat a negociar una treva a Ucraïna sense cedir els territoris ocupats

El diari New York Times assegura que el president rus estaria obert a un alto el foc si pot mantenir el control sobre les zones ucraïneses conquerides en l'ofensiva militar

RedaccióActualitzat

El president de Rússia, Vladímir Putin, estaria obert a negociar un alto el foc a Ucraïna, segons el New York Times

El diari nord-americà ha parlat amb múltiples oficials de l'exèrcit rus i amb cercles diplomàtics durant aquestes últimes setmanes, que li haurien confirmat que Putin estaria obert a negociar una treva, malgrat que vol seguir amb l'ocupació. 

La condició que posaria el Kremlin, segons aquest diari, és que Rússia pugui mantenir el control dels territoris que ha ocupat fins ara. "Està realment disposat a quedar-se en les posicions actuals, però no cedirà ni un metre", diu un oficial rus al diari nord-americà.

Un punt difícil d'acceptar per a Ucraïna, que reclama el retorn a les fronteres anteriors a la invasió per seure a negociar.

Les mateixes fonts expliquen que, ara que està a punt de fer dos anys que va començar el conflicte, coincideixen diversos factors que farien possible un alto el foc: la guerra està estancada, la contraofensiva ucraïnesa ha fracassat i molts països occidentals ja són més reticents a continuar finançant Ucraïna, especialment ara que l'atenció se centra a Gaza.

També s'hi afegeix que Putin ha aconseguit estabilitzar el país, després de la rebel·lió fallida i la posterior mort de l'exlíder del grup Wagner, Ievgueni Prigojin.


Estratègia o improvisació

Fons del Kremlin neguen que Putin es plantegi un alto el foc i asseguren que els plans del govern rus no han canviat.

Segons el diari, també alguns funcionaris dels Estats Units diuen que podria ser un intent del Kremlin de desviar l'atenció i no reflecteix una voluntat genuïna de Putin d'arribar a un compromís.

Els exfuncionaris russos afegeixen que Putin podria canviar d'opinió novament si les forces russes guanyen impuls a Ucraïna, un senyal més de la improvisació en una guerra més llarga del que havia planejat i de la qual té ganes de proclamar-se guanyador.

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut