Putin prescindeix de Shoigú, criticat per la guerra d'Ucraïna i la detenció del seu col·laborador per corrupció
Putin prescindeix de Shoigú, criticat per la guerra d'Ucraïna i la detenció del seu col·laborador per corrupció (Reuters/Maxim Shemetov)

Putin cessa per sorpresa el "ministre de Guerra", criticat per la falta d'avenços a Ucraïna

El president rus relleva Serguei Xoigú per Andrei Beloússov, un economista de confiança que serà el primer civil a la cartera de Defensa

Redacció/Agències

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha decidit substituir un dels membres del seu cercle més proper, el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, per un economista de confiança, Andrei Beloússov.

"Avui dia, al camp de batalla guanya el que està més obert a la innovació, més obert a implantar novetats al més ràpid possible", va explicar el portaveu de Putin, Dmitri Peskov, aquest diumenge per anunciar la decisió del president rus. 

El Kremlin va difondre el decret de la destitució de Xoigú i el seu nomenament com a nou secretari del Consell de Seguretat rus, en lloc de Nikolai Pàtruixev, considerat un dels homes més influents al país, el destí del qual la presidència ha dit que s'anunciaria en "els pròxims dies".

Amb aquests canvis sorpresa, Putin busca intenta utilitzar millor el pressupost de Defensa i aprofitar una major innovació per guanyar a Ucraïna i preservar l'equilibri al cim del complex sistema de lleialtats personals que conformen el sistema polític actual.
 

Destituït després de més de 2 anys de guerra

Serguei Xoigú, que abandonarà la cartera de Defensa després de dotze anys al càrrec, es va guanyar a pols el sobrenom de "ministre de la Guerra", ja que va dirigir personalment durant l'última dècada les operacions militars russes a Síria i Ucraïna.

Amb 68 anys, Xoigú és el ministre que ha estat més anys al càrrec en l'executiu del país des del 1994, i des del 2021 com a ministre de Defensa.

Tot i ser un estret col·laborador del líder rus, Vladímir Putin, Xoigú ha estat destituït després de 27 mesos de guerra a Ucraïna i de les crítiques  de falcons i experts militars per la falta d'avenços en el front ucraïnès.

Un dels més crítics amb Xoigú va ser el difunt fundador de Wagner, Ievgueni Prigojin, el seu enemic acèrrim. Prigojin va acusar el ministre en diverses ocasions de negligència i en va demanar la destitució.

Amb aquest canvi, però, Putin dona a Xoigú un càrrec tècnicament superior al de ministre de Defensa i assegura la seva continuïtat. Valery Gueràssimov, el cap de l'Estat Major de Rússia i algú amb un paper més pràctic a l'hora de dirigir la guerra, continuarà en el càrrec. 

Serguei Xoigú, "el ministre de la Guerra", destituït després de 12 anys al càrrec (Reuters/Mikhail Klimentyev)

Però qui és el seu substitut, Andrei Beloússov, que amb 65 anys és el primer civil que ocupa la cartera de Defensa?
 

Andrei Beloússov, un economista per a la guerra

"En l'etapa actual el president ha decidit que el Ministeri de Defensa ha d'estar encapçalat per un civil", ha dit Peskov en anunciar el nomenament d'Andrei Beloússov. 

Beloússov, de 65 anys, és un exviceprimer ministre, un tecnòcrata expert economista que va dirigir amb èxit el Ministeri de Desenvolupament Econòmic rus i durant molt temps ha estat assessor presidencial d'afers econòmics, va argumentar Peskov. 

Andrei Belousov, nou ministre defensa rus
Andrei Belousov, assessor econòmic de Putin és el nou ministre defensa rus(Reuters/Kremlin-Alexander Astafyev)

Beloússov ha tingut un paper important en la supervisió del programa de drons de Rússia, i està sotmès a sancions internacionals per la guerra d'Ucraïna des de juny de 2022.

La destitució de Xoigú del Ministeri de Defensa coincideix amb la detenció fa poques setmanes d'un dels seus adjunts, Timur Ivanov, acusat de corrupció a gran escala. Un afer que feia preveure canvis en aquest Ministeri.

Xoigú ha estat un home de perfil baix que ha compartit vacances amb el cap del Kremlin, i que ha estat perfecte per Putin, ja que ha estat el sac dels cops totes les crítiques i no ha rebut mai els elogis de les victòries.

 

Nou executiu de Putin, sense canvis a Exteriors i Intel·ligència

El cap de l'estat, Vladímir Putin, amb consultes amb el Senat, ha anunciat reformes constitucionals i altres moviments de carteres en el seu executiu.

A més del nou ministre de Defensa, Putin ha proposat mantenir en el càrrec el ministre d'Afers Exteriors, Serguei Lavrov, el d'Interior Víktor Kolokóltsev, i d'Emergències, Alexandr Kurenkov.

També espera que el Senat confirmi Serguei Narixkin i Alexander Bórtnikov, al capdavant del Servei d'Espionatge Exterior i del Servei Federal de Seguretat, respectivament. Així com la permanència al càrrec de Víktor Zólotov com a director de la Guàrdia Nacional.

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
Anar al contingut