Putin adverteix Occident que Rússia pot respondre amb armes nuclears si rep un atac aeri massiu

El president rus no amenaça només Ucraïna, sinó també els països aliats que proveeixen d'armament l'exèrcit ucraïnès

RedaccióActualitzat

Si fins ahir la doctrina militar russa només preveia utilitzar la bomba atòmica com a resposta a un atac amb armes nuclears o davant una amenaça existencial, Putin obre ara la porta a fer-les servir encara que se l'ataqui amb armes convencionals.

En el marc d'una reunió del Consell de Seguretat rus, el president avançava aquest dimecres les noves condicions en què Rússia podria fer servir armament nuclear: "Considerarem aquesta possibilitat si rebem informació fiable sobre un gran llançament massiu d'armes d'atac aeri i espacial i que aquestes travessin la nostra frontera. Em refereixo a avions estratègics o tàctics, míssils de creuer, drons, avions hipersònics o altres".

És a dir, si Ucraïna llença un gran atac contra Rússia amb míssils i avions, corre el risc, sobre el paper, de rebre un atac nuclear. De fet, Kíiv ja ha llançat grans ofensives amb drons contra Rússia i li ocupa una part del territori. No queda clar si Putin considera actes així susceptibles de ser contestats nuclearment.

I l'amenaça no només és per a Kíiv, sinó també per als seus aliats. La nova doctrina nuclear, que substitueix la vigent des del 2020, "proposa que l'agressió contra Rússia per part de qualsevol estat que no tingui armes nuclears, però amb la participació o el suport d'un estat amb armes nuclears, s'ha de considerar un atac conjunt contra la Federació Russa", ha afirmat Putin.

És a dir, si els míssils que dispara Ucraïna són de països occidentals, aquests també podrien rebre un atac nuclear rus.

"Ens reservem el dret d'utilitzar armes nuclears en cas d'agressió contra Rússia i Bielorússia com a membre de la Unió Estatal (...) Fins i tot si l'adversari utilitza armament convencional i genera una amenaça vital per a la nostra sobirania", indicava Putin.

L'avís arriba, justament, en plena ofensiva diplomàtica de Zelenski per aconseguir que Washington i Londres li deixin d'utilitzar els seus míssils contra territori rus.

Un avís, segons el Kremlin

Segons el Kremlin, el canvi de doctrina és un seriós "avís" a Occident. "Adverteix de les conseqüències en cas que aquests països participin en un atac contra el nostre país per diversos mitjans, no obligatòriament nuclears", ha dit Dmitri Peskov, portaveu presidencial, aquest dijous.

Com a argument per al canvi de doctrina, ha fet referència, entre altres, al que considera una "confrontació sense precedents provocada per la participació directa dels països occidentals, incloses potències nuclears, en el conflicte d'Ucraïna".

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut