Barcelona

Pujar escales durant 7 minuts cobreix l'activitat física mínima recomanada per a un dia

Salut recomana el transport actiu i deixar de banda l'ascensor o les escales mecàniques per cobrir l'activitat física mínima recomanada per a un dia

RedaccióActualitzat

L'Organització Mundial de la Salut recomana un mínim de trenta minuts diaris d'activitat física moderada al dia -seixanta minuts en infants i adolescents- per reduir el risc d'hipertensió i d'afeccions coronàries. A molts aquesta mitja hora de rellotge els pot semblar una eternitat i, per això, es busquen equivalències que els semblin més factibles. Per exemple invertir 7 minuts a pujar escales.

Així ho recomanen des del Departament de Salut de la Generalitat amb motiu de la celebració, aquest diumenge, del Dia Mundial de l'Activitat Física. Recorden que tampoc calen grans esforços i que aquests nivells d'activitat són fàcilment assolibles amb la utilització quotidiana de sistemes de transport actiu, com caminar, desplaçar-se en bicicleta o optar per les escales en comptes de l'ascensor o les escales mecàniques.

Algunes iniciatives, com senyalitzar les escales en els punts de decisió dels transeünts, s'ha demostrat que n'augmenten l'ús i així promouen la salut. Per això, Salut Pública ha difós aquest tipus de senyalització als centres sanitaris de Catalunya i ara l'està impulsant en altres edificis públics.

El sedentarisme és el tercer factor de risc als països occidentals i es pot combatre amb la pràctica d'activitat física de manera regular. Millora la salut i la qualitat de vida i és un factor protector contra alguns trastorns crònics com la hipertensió o la diabetis i les malalties de l'aparell circulatori i el càncer.

Beneficis físics i energètics

Els metges recomanen a les persones sanes que, per sota del quart pis i sense haver de transportar una càrrega important, utilitzin les escales en lloc de l'ascensor.

Aquesta mesura, a més, contribueix a l'estalvi energètic i a la reducció de l'empremta ecològica perquè es calcula que el consum d'un ascensor que porta una persona sola d'una planta baixa a un tercer pis equival a mantenir encesa una bombeta elèctrica de 20 watts durant 15 minuts. 

Anar al contingut