Jens Stoltenberg i Joe Biden, en la cimera que commemora el 75è aniversari de l'OTAN (Reuters/Ken Cedeno)

Puja la tensió entre la Xina i l'OTAN, que acusa Pequín d'ajudar Rússia a Ucraïna

El gegant asiàtic nega haver subministrat material tecnològic per ajudar Rússia i adverteix a l'OTAN que no busqui enfrontaments

RedaccióActualitzat

La relació entre l'OTAN i la Xina es tensa. En la cimera que commemora el 75è aniversari de la fundació de l'Aliança Atlàntica, que continua aquest dijous a Washington, ha acusat el govern xinès d'ajudar militarment Rússia per atacar Ucraïna, el conflicte més important a Europa de la història recent. 

"La Xina s'ha convertit en el proveïdor decisiu en l'agressió il·legal de Rússia a Ucraïna", ha afirmat Jens Stoltenberg, secretari general de l'OTAN, en una roda de premsa.

I ha advertit a la Xina que no esperi que això es pugui fer sense patir-ne conseqüències negatives per als seus interessos i la seva reputació, per bé que no entra a detallar quines podrien ser.

Però fins i tot sense detalls, aquest és, negre sobre blanc, el to més dur utilitzat mai per l'OTAN per parlar de la Xina. L'acusa d'ajudar Rússia en la guerra contra Ucraïna, no directament amb armes, però sí amb el subministrament de material tecnològic que estaria reforçant, i actualitzant, l'exèrcit de Putin.

"La Xina facilita equips de doble ús, microelectrònica i moltes altres eines que permeten a Rússia fabricar míssils, bombes i avions; les armes que es fan servir per atacar Ucraïna", ha afegit Stoltenberg.

També s'assenyala l'amenaça de campanyes de desinformació i atacs cibernètics contra infraestructures clau d'origen xinès.

Per als Estats Units, la Xina és des de fa temps la principal i més important amenaça a llarg termini, per bé que no hi havia un consens absolut sobre això dins l'OTAN. Ara, darrere d'aquesta declaració de l'OTAN hi ha, sense dubte, la mà de Washington
 

La Xina ho nega

La resposta l'ha donat des de la Xina el portaveu del Ministeri d'Exteriors, Lin Jian. Considera que la declaració "augmenta la tensió a l'Àsia-Pacífic amb una mentalitat de guerra freda i una retòrica de confrontació".

I ha manifestat el malestar del govern xinès: "La part dedicada a la Xina és plena de prejudicis, difamacions i provocacions. Ens hi oposem i estem molt descontents."

En aquesta línia, l'ambaixada de la Xina a la Unió Europea ha demanat aquest dijous a l'OTAN que "abandoni la mentalitat de guerra freda". 

En un comunicat publicat a la pàgina web, assegura que Pequín "no és responsable de la crisi a Ucraïna i ha reiterat el compromís amb la promoció del diàleg i la recerca d'una solució política, una postura que ha rebut el suport de la comunitat internacional".

I insta l'OTAN a "escoltar atentament la comunitat internacional i parar atenció a les veus justes", en comptes de "buscar bocs expiatoris".

ARXIVAT A:
XinaUcraïnaOTAN
Anar al contingut