Carles Puigdemont
Carles Puigdemont ha valorat els resultats electorals aquest dilluns al migdia (ACN/Nico Tomás)

Puigdemont vol ser investit: "Podem sumar una majoria coherent i més àmplia que el PSC"

El líder de Junts+ diu que ja ha començat els contactes amb Esquerra per "reconstruir ponts"

Paula Florit GomilaActualitzat

Carles Puigdemont vol presentar-se com a candidat a la investidura. "Podem agrupar una majoria coherent més àmplia que la que pot sumar el candidat socialista", ha dit el líder de Junts+, l'endemà de recuperar el lideratge dins de l'independentisme, però sense prou majoria per poder formar govern.

"Jo em veig president, sí. Si el PSC abraça el PP això deixaria sense sentit l'acord que tenim amb el PSOE a Madrid."

"Volem dotar Catalunya d'un govern que funcioni i que planti cara a Madrid i estalviar una repetició electoral", ha afegit. I amb aquest objectiu, assegura que ja ha començat els contactes amb Esquerra, amb qui diu que voldria "reconstruir ponts amb la màxima generositat i mirant cap al futur". "Crec que és el nostre deure", ha afirmat.

Malgrat això, ha advertit que "encara estem lluny de poder establir un marc negociador, si hi ha possibilitat de fer-ho". 
 

Quins són els números?

Puigdemont ha millorat resultats i ha ampliat distància amb Esquerra, però sense prou força. De fet, la majoria independentista ha desaparegut per l'enfonsament dels republicans i de la CUP i ara els tres partits sumen 59 escons, lluny dels 68 que marquen la majoria absoluta al Parlament.

Ni sumant hipotèticament els dos escons d'Aliança Catalana, partit d'extrema dreta independentista, un suport que ja han descartat amb un pacte en campanya, sortirien els números.

L'única opció per formar el "govern d'obediència catalana" que diu que vol Puigdemont passaria per l'abstenció del PSC. Una opció ara mateix impossible: Salvador Illa es reivindica com a guanyador de les eleccions i també vol presentar-se a la investidura --per ser president amb un "pacte progressista" o amb un govern en minoria--.

"No donarem suport a la investidura de Puigdemont, la ciutadania de Catalunya ha parlat clar. No té una majoria legítima com per encapçalar un govern", ha insistit aquest matí Núria Parlon.

Per la seva banda, els republicans ja han dit que ho descarten. El mateix Pere Aragonès, que ha anunciat que abandona la primera línia política, ha insistit que no "participaran d'operacions que necessiten l'acord de Junts i el PSC". 

Amb tot, si finalment Puigdemont compleix el seu desig de presentar-se a una investidura, caldrà veure si pot fer-ho de manera presencial al Parlament sense el risc de ser detingut.

El líder de Junts+ va anunciar en campanya que vol tornar a Catalunya per al debat, previst com a molt tard per al 25 de juny. Va dir que ho farà tant si guanyava com si no les eleccions, convençut que la llei d'amnistia estarà en vigor. Si està suspesa, va dir, "les causes judicials estaran paralitzades".

Ara per ara, només hi ha una cosa clara: la llei s'ha d'aprovar al Congrés el 30 de maig.

Victòria en 30 comarques i més de 700 municipis

Junt+ suma uns 100.000 vots més respecte a les últimes eleccions al Parlament i amplia la presència territorial, tot i que el 2021 ja va ser primera força a la majoria de les comarques i municipis.

Els resultats deixen un mapa de Catalunya tenyit de blau, especialment a les comarques de Girona i de Lleida, on tenen més suport.

Junts ha tingut més suport a les comarques de Girona i Lleida, on té els seus feus històrics

 

ARXIVAT A:
JuntsCarles PuigdemontEleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut