Puigdemont valora des de Waterloo la "nova etapa" amb Illa: "Pertoca lluitar en aquest context"

Primeres imatges de l'expresident a Bèlgica després de la seva aparició a Barcelona: torna a carregar en un vídeo contra Interior pel dispositiu de dijous i assegura que el procés "només acabarà amb la independència"

Actualitzat

Primeres imatges de Carles Puigdemont a Waterloo, dos dies després de fer-se fonedís a Arc de Triomf de Barcelona. Aquest dissabte a la tarda, TV3 ha pogut entrar a la Casa de la República, on l'expresident de la Generalitat va fixar la seva residència quan va marxar a l'exili fa prop de set anys.

El president Puigdemont ha estat entrevistat aquest dissabte per un equip de TV3 a la seva residència a Waterloo (3Cat)

Divendres ell mateix confirmava que havia tornat a Bèlgica, després d'haver estat a Catalunya coincidint amb la investidura de Salvador Illa, haver participat en un acte de rebuda al passeig Lluís Companys i haver esquivat el dispositiu policial de Mossos per detenir-lo. En declaracions a TV3, Puigdemont ha exposat els motius pels quals no va accedir al Parlament.

"Tenia intenció de comparèixer al Parlament, que és el que m'hauria agradat. Era el pla inicial i ho teníem tot a punt. Sabia que després es podia produir una detenció, però per mi era important tenir l'oportunitat d'expressar-me. Quan el matí de dijous vam veure que això seria impossible, que no podria accedir al recinte del parc de la Ciutadella, i que si ho intentava em detindrien, vam activar el pla B."

L'expresident assegura que no donava gaires possibilitats d'èxit al pla de fugida, però que si sortia bé podria demostrar tres coses: "Que tenim capacitat per entrar i sortir, que podem desafiar un estat repressor i que no ens rendim".

Carles Puigdemont ha carregat avui contra Interior pel dispositiu desplegat per detenir-lo dijous a Barcelona (3Cat)

Primer vídeo a xarxes des de Waterloo

Tal com havia dit que faria, Puigdemont s'ha explicat sobre tota la resta en un vídeo, publicat a les xarxes socials, on dona la seva versió de tot el que ha passat al voltant de la seva figura en els últims dies.

Puigdemont es refereix al nou paisatge polític sorgit de les eleccions i que ha obert les portes a un govern del PSC amb Salvador Illa al capdavant. Malgrat que accepta que les circumstàncies actuals "no són les més favorables" al moviment independentista, el líder de Junts assenyala que són "fruit de decisions legítimes", en referència al pacte d'ERC amb els socialistes.

"Ens pertoca lluitar en aquest context, i és en aquest context que no ens podem permetre el que sempre han perseguit els altres, que és deixar-ho estar."

A més, l'expresident posa aigua al vi dels que celebren que amb la presidència d'Illa s'acaba el procés sobiranista, i assegura que "el procés només acabarà amb la independència" de Catalunya. Tot i això, admet que cal donar per tancada la fase durant la qual els partits independentistes i la societat civil organitzada han anat "alineats rere una determinada manera de fer".

"S'obre una etapa nova, una etapa amb condicions diferents, davant de les quals els que defensem la independència de Catalunya ens hem de comprometre a lluitar, cadascú amb el seu esforç i en el marc de les seves capacitats però sense renunciar."

Sobre la seva tornada a Catalunya aquesta setmana, Puigdemont diu que estava "preparat" per assumir que l'arrestessin si les coses no sortien com havia planejat, i torna a carregar contra el Departament d'Interior per l'operació desplegada pels Mossos.

"Mai no he volgut entregar-me a una autoritat judicial que ni és competent, ni té cap interès a fer justícia, sinó a fer política, inacceptable en un estat de dret (...) El que no podia imaginar tampoc és que en aquesta estratègia de rebel·lió judicial comptarien amb la col·laboració, que de vegades ha semblat entusiasta, d'un govern de Catalunya al qual ja se li havia acabat el temps."

Per tot això assegura que tornar a Waterloo va passar a ser el seu objectiu dijous després de parlar davant d'una multitud al passeig Lluís Companys. Després de desaparèixer, desenes de manifestants dispersats amb gas pebre de la policia van ser atestes pels serveis d'emergència, i tres agents han estat detinguts per col·laborar en la fugida. A tots ells, Puigdemont trasllada la seva solidaritat i denuncia que estan sent injustament perseguits.

El president Puigdemont, al jardí de la Casa de la República, a Waterloo (3Cat)
ARXIVAT A:
JuntsCarles Puigdemont
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut