Carles Puigdemont en el missatge fet públic aquest 30 de gener
Carles Puigdemont en el missatge fet públic aquest 30 de gener

Puigdemont fa una crida a la unitat i lamenta que el ple d'investidura s'hagi ajornat

En un missatge a les xarxes socials diu que, tot i que confiava ser investit aquest dimarts, respecta la decisió de Torrent i cal una resposta "unitària i coordinada al nou atac de l'Estat"

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont ha fet una crida a la unitat de les forces sobiranistes en un missatge difós aquest dimarts al vespre a les xarxes socials, la seva primera intervenció després que el president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat l'ajornament del ple d'investidura.


 

 

Puigdemont ha assegurat que confiava poder adreçar-se als catalans com a president i ha lamentat que no hagi pogut ser així:

"El Parlament de Catalunya que em va escollir el 2016 no m'ha retirat mai la confiança, ha estat el govern espanyol. (...) Avui hauria volgut adreçar-me a vosaltres investit altre cop com a president. S'hauria materialitzat la voluntat de la majoria absoluta dels diputats electes del Parlament i a la voluntat nítida expressada a les urnes el 21 de desembre. (...) No hi ha cap altre candidat ni combinació aritmètica possible. Lamentablement el ple no s'ha celebrat. El president del Parlament ha optat per un altre camí i hem de respectar la seva decisió."

El candidat a la investidura ha assegurat que formar govern és la manera més ràpida d'acabar amb el 155:

"Per acabar amb el 155, la investidura i formar govern és el camí més ràpid. Pensar que s'aixecarà el 155 actuant com a alumnes avantatjats de la doctrina del 155 és d'una gran manca de realisme. El bany de realitat són els més de dos milions de vots a favor de la independència en unes urnes amb unes condicions impossibles on va votar gairebé el 80% del cens. La normalitat democràtica surt del Parlament, no d'un Tribunal Constitucional teledirigit per la Moncloa. "

 

També ha destacat que Catalunya no es deixa sotmetre per la judicialització de la política catalana:

"Catalunya no s'ha rendit. El projecte de país lliure i millor uneix més gent que el de país sotmès i decadent. Avui teníem l'oportunitat de començar a construir el país que vol la majoria. (...) Però hem de continuar parlant de judicialització de la política catalana que frena el nostre progrés col·lectiu."

 

Puigdemont ha cridat a la unitat dels independentistes davant aquesta situació:

"Ha arribat el moment que la majoria sobiranista doni una resposta unitària i coordinada al nou atac de l'Estat. No perdem la unitat. És el que somnien els que ens volen a la presó i a l'exili molts anys. (...) Tenim al davant un Estat molt poderós i amb permís per anar més enllà de l'Estat de Dret, davant però que posa en evidència les seves costures. Junts avançarem cap a la plenitud de la nostra llibertat."

En el missatge, afirma, la democràcia "ni s'ajorna ni se suspèn" i recorda que fa tres mesos que ell i quatre consellers són a Brussel·les i es reivindica com a president. En aquest sentit, assegura que estan "intactes" les intencions de "preservar la continuïtat de la institució i mantenir la capacitat d'acció per preservar el mandat de l'1-O".

El discurs arriba després que el Tribunal Constitucional ha mantingut les mesures cautelars fixades per a la investidura de Puigdemont, que són que cal que el candidat sigui present a l'hemicicle i que hi vagi amb autorització del Tribunal Suprem.

Junts per Catalunya també ha apel·lat a la unitat dels partits sobiranistes i ha demanat a Roger Torrent que aixequi al més aviat possible l'ajornament del ple. Esquerra, en canvi, creu que s'ha de fer quan hi hagi garanties per a Puigdemont. La CUP ha parlat de pugnes partidistes en les quals no volen participar i ha firmat, textualment, que els fets d'avui fan "vessar el got".

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut