Puigdemont, després de la decisió del TJUE: "La pròxima reunió la farem a Catalunya"
Reacció al grup de Junts per Catalunya el moment de la decisió del TJUE (ACN/Gerard Artigas)

Puigdemont, després de la decisió del TJUE: "La pròxima reunió la farem a Catalunya"

Eufòria a JxCat per les repercussions favorables per a Puigdemont i Comín de la decisió de la justícia europea sobre Junqueras

RedaccióActualitzat

Junts per Catalunya ha reaccionat amb eufòria després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) hagi reconegut que Oriol Junqueras tenia immunitat parlamentària.

Igual que Esquerra, JxCat ha exigit la nul·litat del judici del procés i la llibertat immediata de Junqueras i de la resta dels presos independentistes. Ho ha reclamat el diputat Albert Batet, acompanyat d'altres membres del grup parlamentari:

"Avui hi ha hagut una victòria de tots els ciutadans de la Unió Europea, de tots els que se senten europeus, de tots els catalans i catalanes que se senten partícips del projecte d'Europa, i que creuen, que volen i que sabem que Europa és la solució."

"Demanem la llibertat de l'Oriol Junqueras, de forma imminent i de forma ràpida. Avui l'Oriol Junqueras ja hauria de ser a casa seva. Demanem la nul·litat del judici. S'ha demostrat amb aquesta sentència que és un judici nul. I per tant demanem la llibertat de tots els presos polítics, que estan a la presó d'una manera injusta. Prou repressió. Prou aquest estat espanyol que té un càrtel de les togues que fa i desfà sense garanties."

 

Albert Batet, aquest migdia, acompanyat d'altres diputats de JxCat


Batet ha subratllat la diferència entre la justícia espanyola i l'europea quan s'ha referit a la condemna d'inhabilitació a Quim Torra per la pancarta dels presos i exiliats al Palau de la Generalitat:

"Hi ha una justícia espanyola que inhabilita el president Torra per una pancarta, i justament la pancarta té més motius que mai, té més raons que mai. La pancarta del Palau de la Generalitat demanant la llibertat dels presos polítics, avui, amb la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea té més sentit que mai (...). Per un cantó, la justícia espanyola, sense garanties, que no respecta els drets dels polítics, que no respecta el dret a la immunitat, que no respecta els drets dels catalans i de les catalanes. I per altra banda, la justícia europea, que sí que reuneix garanties, amb total llibertat i total imparcialitat. Que fort que avui hagin coincidit aquestes agendes, que encara demostra més com funciona el sistema judicial espanyol tenint en compte els interessos per part de l'Estat per fer coincidir el dia de l'anunci de la immunitat de Junqueras, Puigdemont i Comín amb la inhabilitació del president Torra per la pancarta de 'llibertat presos polítics'."

 

JxCat exigeix que l'estat espanyol ha d'assumir responsabilitats i també dimissions.

La decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre Junqueras repercuteix en la possibilitat que Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, que també van obtenir un escó als comicis, puguin obtenir la immunitat.

En el moment que el tribunal europeu s'ha pronunciat sobre el líder d'Esquerra, el grup parlamentari de Junts per Catalunya estava reunit i Carles Puigdemont estava connectat a través de videoconferència. I Puigdemont ha dit textualment: "La pròxima reunió la farem a Catalunya".

 

 

 

 

Al seu compte de Twitter, l'expresident Carles Puigdemont ha assegurat que "encara queden jutges a Europa" i també reclama la llibertat immediata de Junqueras.


L'exconseller Toni Comín ha reiterat la seva confiança en la justícia europea i la victòria de la democràcia.


Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra celebra la sentència europea que, diu, "ha estat clara".

 

 

El TJUE ha afirmat que Oriol Junqueras era eurodiputat de ple dret des de la proclamació dels resultats de les eleccions europees, el 26 de maig, i tenia immunitat parlamentària des d'aquell moment, cinc mesos abans que es dictés la sentència del judici del procés, que el va condemnar a 13 anys de presó.


Puigdemont i Comín, beneficiats

I quines conseqüències pot tenir això per a Carles Puigdemont i Toni Comín? La sentència també afecta la seva situació perquè, igual que Junqueras, van ser elegits eurodiputats el 26 de maig. No van ser reconeguts com a integrants del Parlament Europeu perquè no havien retirat l'acta a Madrid, en no haver-los permès, el Tribunal Suprem, desplaçar-se al Congrés dels Diputats per fer-ho.

Aquesta setmana la justícia belga ha ajornat la decisió sobre l'extradició de Puigdemont, Comín i Lluís Puig fins al 3 de febrer. La defensa de tots tres havia demanat que s'endarrerís fins a saber la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat de Junqueras.

ARXIVAT A:
JuntsOriol JunquerasCarles Puigdemont
Anar al contingut