Reaccions a la sentència d'Estrasburg per la condemna a Espanya per la inhabilitació de l'expresident del Parlament basc Atutxa
Reaccions a la sentència d'Estrasburg per la condemna a Espanya per la inhabilitació de l'expresident del Parlament basc Atutxa
Barcelona

Puigdemont avisa "els de la querella fàcil" arran de la sentència a favor d'Atutxa

Forcadell assegura que els tribunals no serveixen per resoldre els problemes polítics i Mas i Homs també celebren que s'hagi imposat la democràcia i la justícia europea

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, considera una "vergonya internacional" per a l'Estat la sentència del Tribunal Superior de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg, que ha condemnat Espanya per la inhabilitació de l'expresident del Parlament basc Juan María Atutxa i dels exmembres de la cambra Gorka Knörr i Kontxi Bilbao. Puigdemont, que afegeix que "es van passar l'Estat de Dret pel clatell", vincularia, en una piulada a Twtter, la sentència amb el procés i alerta: "Avís per als de querella fàcil i politització de la justícia".

 

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha dit, per la seva banda, que la sentència d'Estrasburg "demostra que la política, els conflictes polítics, no han de resoldre's als tribunals".

"És l'exemple més clar que els tribunals no serveixen per resoldre els problemes polítics i, en conseqüència, que aquests últims s'han de resoldre políticament i no judicialment".


Segons la presidenta del Parlament "és, també, un exemple que demostra que, més enllà dels tribunals espanyols, existeix la Convenció Europea de Drets Humans que empara tots els ciutadans de l'Estat espanyol, i un d'aquests drets humans és la llibertat d'expressió que nosaltres aquí estem defensant reiteradament". 

Des de Twitter, Forcadell ha recordat a l'estat que els drets de la Convenció Europea dels Drets Humans "són d'obligat compliment a l'Estat" i tot i que s'ha fet tard, diu, "es fa justícia".

 

Sento felicitat per en Juan Mari Atutxa –amb qui vaig coincidir el passat febrer durant la visita a Euskadi-, la Kontxi Bilbao i en Gorka Knörr. Davant l'arbitrarietat i la politització de la justícia de l'Estat espanyol, la democràcia i la justícia d'Europa s'imposa. Avui, el Tribunal Europeu dels Drets Humans els dóna la raó i condemna l'Estat espanyol per impulsar un judici mancat de garanties per vulnerar el dret fonamental de la seva defensa. Mantenim confiança en les institucions europees, nosaltres també arribarem a Europa. Felicitats Juan Mari, zorionak! -------- Iragan otsailean Euskadira egindako bisitan Juan Mari Atutxarekin biltzeko aukera izan nahi nuen. Gaur beragatik pozik nago. Eta baita Gorka Knorr eta Kontxi Bilbaogatik ere. Espainiar estatuko justiziaren politizazio eta bidegabekeria ikusirik, Europear justizia eta demokrazia nagusitu egin dira. Gaur, Giza Eskubideen Europear Auzitegiak arrazoia eman die hirurei eta bere buruaren defentsa eskubidea urratu zuen berme gabeko auzitegi bat sostengatzeagatik Espaniar estatua zigortu du. Europear erakundeetan kondifantza mantentzen dugu, eta guk ere Europara joko dugu. Felicitats Juan Mari, zorionak!

A post shared by Artur Mas (@artur_mas) on

 

També ha celebrat la sentència l'exconseller i exlíder del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs. Des de Twitter, Homs ha explicat que ha parlat amb l'expresident de la cambra basca: "Matí d'emocions telefòniques amb JM Atutxa davant la condemna a Espanya per haver-lo inhabilitat". En la mateixa línia que el president català, Homs vincula la decisió del TEDH amb el seu cas particular, també inhabilitat com ho va ser en el seu moment Atutxa i avisa l'Estat: "Els de la llei calleu d'una vegada!".


La sentència del TEDH reconeix que Atutxa i els exmembres de la Mesa del Parlament basc Kontxi Bilbao i Gorka Knörr van veure vulnerat el seu dret a un judici equitatiu quan van ser condemnats pel Tribunal Suprem a l'abril del 2008 en negar-se a dissoldre el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak (SA) després de la il·legalització de Batasuna. 

Anar al contingut