Carles Puigdemont en un acte de Junts als Banys d'Arles el 27 de juliol
Carles Puigdemont en un acte de Junts als Banys d'Arles el 27 de juliol

Puigdemont assumeix que la seva detenció "pot ser una possibilitat real d'aquí pocs dies"

En una carta, l'expresident de la Generalitat manté que tornarà per la investidura i diu que, si el detenen, "no serà la primera vegada"

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont ha refermat la idea que tornarà per al pròxim debat d'investidura i ha assumit que això pot comportar que se'l detingui "d'aquí molts pocs dies". L'expresident de la Generalitat ho ha manifestat en una carta de tres pàgines difosa a les xarxes l'endemà de l'ajustat aval de la militància d'ERC al preacord amb el PSC, i el mateix dia que Salvador Illa ha anunciat que ja ha comunicat al president del Parlament que té els suports necessaris per ser investit.

Puigdemont assegura en el text:

"La decisió d'ERC d'investir Illa fa que la meva detenció sigui una opció real d'aquí molt pocs dies."

I afegeix que "no serà la primera vegada que el detenen", cosa que ja va passar tant a Alemanya com a Itàlia, i que si els que el volen detenir i empresonar "se'n surten, imagino el que m'espera i sé el que he de fer". "No es tracta de vessar llàgrimes, sinó de treure les urpes", expressa.

Puigdemont remarca que tornar a Catalunya és una "decisió política" com també ho va ser anar a l'exili, i que així ho ha traslladat a la gent que li ha demanat que s'ho repensi.

"Sé que el meu retorn pot comportar la detenció i l'entrada a la presó, qui sap per quant de temps", indica Puigdemont, que sosté que no deixarà que sigui utilitzat com a "objecte de negociació" ni que el seu eventual empresonament serveixi per "abonar cap decisió política que comporti renunciar a la lluita" per la independència de Catalunya.

El dirigent de Junts subratlla que la possible detenció posarà en evidència que a Espanya "les amnisties no amnistien" i que el govern espanyol "s'ho mira amb indolència" mentre a Catalunya es tanquen uns pactes que portaran a tenir un "govern de caràcter espanyolista" a la Generalitat.

L'expresident denuncia ser objecte d'un "cop d'estat híbrid" en el qual "els poders de l'Estat han utilitzat un nivell de violència política incompatible amb la democràcia" i afirma que defensarà la independència "sense cap renúncia", és a dir, mitjançant la "negociació bilateral quan es donin les condicions" o amb "l'acció unilateral quan sigui l'única alternativa a l'abast".

Puigdemont a un acte recent a Els Banys i Palaldà per celebrar els quatre anys de Junts
Puigdemont a un acte recent als Banys i Palaldà per celebrar els quatre anys de Junts (ACN/Nico Tomás)

Retrets a ERC

Puigdemont manté que ha reconfirmat la decisió de tornar un cop ERC ha pres una decisió sobre la investidura perquè no se'l pugui acusar de fer "xantatge emocional".

A més, aprofita el text per llançar retrets cap als republicans per les campanyes de "desprestigi i atacs personals" que ha rebut des que va marxar i recorda els escàndols recents en què s'ha vist immersa Esquerra per les campanyes de falsa bandera, com els cartells de l'Alzheimer i els Maragall:

"Vist el que hem conegut amb l'escàndol de les campanyes de guerra bruta organitzades per ERC, tinc pocs dubtes de com es va alimentar aquella campanya de desprestigi."

 

L'executiva de Junts acusa ERC d'optar per la "pitjor alternativa" amb Illa

A banda de Puigdemont, l'executiva de Junts també s'ha pronunciat sobre l'entesa dels republicans amb els socialistes. Ha estat en una reunió telemàtica, que han encapçalat el mateix Puigdemont i Jordi Turull des de Waterloo i en què han participat els diputats de la formació al Parlament, el Congrés i el Senat.

En un comunicat, Junts ha retret a ERC la decisió de donar suporta a la investidura d'Illa perquè, segons diuen, és la "pitjor de les alternatives possibles" perquè lla "representa el PSC més espanyolista de la història".

La formació es considera l'única força independentista amb "les mans lliures amb capacitat de govern i de condicionar decisions en el Parlament i en el Congrés".

Més enllà de les crítiques, Junts ha instat l'independentisme "a reforçar la seva unitat en moments difícils" com el que considera que es dona actualment.

ARXIVAT A:
JuntsInvestiduraCarles PuigdemontEleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut