El candidat a la presidència d'ERC per Nova Esquerra, Xavier Godàs
Xavier Godàs és el candidat a la presidència d'ERC per Nova Esquerra(ACN/Bernat Vilaró)

Pugna a ERC: Xavier Godàs disputarà el lideratge a Junqueras amb la llista propera a Rovira

Godàs és exalcalde de Vilassar de Dalt i forma part de la candidatura Nova Esquerra Nacional, que aposta pel "lideratge compartit", amb la sociòloga Alba Camps com a secretària general, i Raquel Sans i Teresa Jordà com a vicepresidentes

RedaccióActualitzat

Ja se saben els noms que configuren Nova Esquerra Nacional, l'alternativa a Junqueras per dirigir ERC que ha generat més expectació de cara al congrés dels republicans del 30 de novembre, en què s'elegirà la nova cúpula del partit.

El candidat a la presidència és Xavier Godàs, exalcalde de Vilassar de Dalt (Maresme), càrrec que va ocupar durant vuit anys, entre el 2011 i el 2019. Doctor en Sociologia, ha estat director general d'Acció Cívica i Comunitària durant dos anys. Va defensar el sí a investir Salvador Illa, una posició que no és uniforme en la candidatura.

Un paper, el de la presidència, que desvinculen "totalment" de la candidatura a la presidència de la Generalitat en unes futures eleccions al Parlament. "Volem que la presidència se centri en el desenvolupament del partit", ha subratllat Godàs, que ha defensat que l'objectiu de la seva candidatura és "enfortir ERC" i esdevenir una "alternativa de govern amb l'horitzó del 2027".

"Tenim la necessitat de reconstruir-nos i de refer confiances", ha afegit Raquel Sans en aquesta línia. La fins ara portaveu i vicepresidenta de la mesa del Parlament ocupa una de les dues vicepresidències que proposen, la d'Afers Institucionals. L'altra és de Cohesió Interna, on situen l'exconsellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà.

Com a secretària general, situen la sociòloga Alba Camps, actual secretària nacional de Coherència Política a ERC i exdelegada del govern a la Catalunya central, un paper que li ha permès recórrer el territori. 

S'han presentat com una proposta de "coralitat" de lideratges que aposta per renovar l'estructura orgànica del partit --eliminant dualitats creades en el seu moment per reforçar una direcció afectada per la presó i l'exili-- i per refundar Esquerra lluny de personalismes. "Ho farem amb cohesió, que és vital, i amb molta coordinació i transparència", ha dit Jordà en la presentació.

I és per això que proposen vuit lideratges. Als quatre noms presentats, s'hi afegeixen quatre secretaries adjuntes, dependents de la secretaria general: coordinació interna, municipalisme, estratègia política i comunicació.

En l'òrbita de la candidatura també s'hi situen noms del govern d'Aragonès, com la seva vicepresidenta, Laura Vilagrà, ara portaveu adjunta d'ERC al Parlament. Així com la secretària general adjunta i portaveu del partit, Marta Vilalta, que deixarà la direcció a partir del congrés. El mateix Aragonès, així com Marta Rovira, hi donen suport, encara que de manera implícita.

Nova Esquerra Nacional ha presentat la seva candidatura a Barcelona (3Cat)


 Quatre candidatures

Aquest dissabte, Oriol Junqueras --president d'ERC fins al juny-- farà la presentació de la seva candidatura, Militància Decidim, en un acte a Olesa de Montserrat (Baix Llobregat).

En total, són quatre les candidatures que s'enfrontaran per dirigir el partit el 30 de novembre. Les altres dues són Foc Nou, impulsada entre d'altres per Alfred Bosch, i Recuperem ERC, presentada pell Col·lectiu Primer d'Octubre.

 

ARXIVAT A:
ERC
Anar al contingut